Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera fall av diarré på sjukhuset

Sjukhuset i Östersund har noterat en ökad förekomst av clostridium difficile.

En utredning har startat för att klarlägga det eventuella utbrottets utbredning och omfattning skriver landstinget i et pressmeddelande.

– Vi kan konstatera att vi har betydligt fler fall än normalt, säger smittskyddsläkare Micael Widerström. De allra flesta är patienter inom Centrum för medicinsk specialiteter, men eftersom det är där de flesta patienter med tarmproblem vårdas så är det i sig inget onormalt.

Clostridium difficile är en bakterie i tarmen som kan växa till och orsaka tarmkatarr i samband med antibiotikabehandling. Symptomen är vanligtvis lindriga – diarré – men kan ibland bli allvarliga och då orsaka bland annat vätskebrist. Bakterien smittar dels från miljön, exempelvis en dåligt rengjord toalett, och dels mellan människor.

– Det är inte ovanligt att även friska har denna bakterie i tarmen, säger Micael Widerström, men vid antibiotikabehandling slås många av kroppens goda bakterier ut och Clostridium difficile kan växa till i antal.