Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera kända turistaktörer stöttar utbyggnad av Ullådalen

Petter Stordalen, Jon Olsson och flera andra aktörer i Åre stöttar Rödkulleprojektet. De anser att satsningen behövs för att Åre ska kunna fortsätta att expandera.

I början av oktober höll Dähliebyn Åre AB ett miniseminarium där exploateringen av Rödkullen presenterades för de 50 inbjudna deltagarna. Efter seminariet beslutade ett tiotal turistföretagare att ställa sig bakom projektet och försöka få fler att göra det. De skrev därför ett brev med en namnlista som nu cirkulerar i byn. Brevet ska skickas till kommunen. Flera viktiga aktörer i Åre skrivit under och fler väntas göra det, menar Hans Westerlind som är en av dem som tagit ställning för projektet.

Han berättar att han varit tveksam till en utbyggnad i Ullådalen. Efter mötet har han ändrat uppfattning om projektet och han hoppas att fler förstår hur viktig satsningen är för Åres fortsatta utveckling. Han anser att detaljplanen är utformad så att husen ska smälter in i miljön. Det ska inte tillåtas en salig blandning hustyper som i området Copperhill i Årebjörnen.

– Det har aldrig funnits ett så avancerat detaljplaneförslag, säger Hans Westerlind som är fastighetsmäklare i Åre.

Att företagarna som är positiva till exploateringen först nu stegar fram och visar vad de tycker är inte så konstigt anser Westerlind. Motståndarna har fått folk att tro att kalfjället ska byggas. Dessutom har inte alla förstått hur viktigt projektet är för Åres fortsatta utveckling.

Kommunalrådet Leif Nord (M) tycker det är bra att de som är positiva till projektet träder fram. Hittills har nej-sägarna haft den mest framträdande rollen. Snart får han även se vad slumpvist utvalda kommunbor tycker om exploateringen. 1 000 personer får i dagarna en enkät hemskickad.

– Det är inte en omröstning utan vi får en hint om vad folk tycker om projektet, förklarar Nord.