Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera länder emot palestinsk stat

1. I fråga om att erkänna en palestinsk stat i nuvarande läge är många fler länder än USA och Israel emot detta, eftersom någon definitiv gränsdragning ännu inte finns mellan staterna. Enligt Osloavtalet måste det ske genom förhandlingar. Ska Hamas som har Israels utplånande på sitt program, vara med och styra den nya staten?

2. Före 14 maj 1948 flydde den arabiska befolkningen också på uppdrag av sina egna ledare för att inte vara i vägen när de arabiska arméerna kom för att som Gamel Nasser senare uttryckte det: ”Kasta judarna i havet”. Israel proklamerades som stat 14 maj på eftermiddagen och dagen efter anfölls den av sex arabiska grannstater, men trots ett totalt numerärt överläge hos araberna lyckades inte operationen.

3. Gazaremsan är inte annekterad av Israel. Gaza lämnades 2005 på eget bevåg av Ariel Sharon-regeringen och övertogs av Fatah och Hamas.

Västbanken är inte heller annekterad av Israel utan uppdelad i A-, B- och C- områdena enligt Oslo II-avtalet från 28 september 1995.

Sören Ekerbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel