Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera länsbor har testats för coronaviruset i Östersund – här är symtomen du bör ha koll på

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

På tisdagen har ett antal personer i Östersund testats för det nya coronaviruset.

Annons

Läs också: Efter virusutbrottet i Europa – snart kan misstänkta fall av coronavirus testas i Östersund

Ett flertal personer har testats för det nya coronaviruset på det nya labbet vid Östersunds sjukhus. Proverna har sedan skickats till Folkhälsomyndigheten för analys. Det bekräftar Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Jämtland Härjedalen, på onsdagen.

– Det stämmer, säger hon.

Anledningen till att personerna har testats är att de de senaste dagarna befunnit sig på platser där smittan kan tänkas spridas samt att de uppvisat vissa symtom som stämmer överens med coronavirusets symtom.

– Det är som en förkylning eller influensa. Feber har man ofta, men inte alltid. Och luftvägssymtom. Det kan ju vara allt ifrån hosta och ont i halsen till snuva och andningsbesvär, säger Annika Ersson.

Det är oklart hur många som har testats, men samtliga tester har visat sig vara negativa.

– Inom de senaste 14 dagarna har de här personerna bedömts ha varit någonstans där smittspridning skulle ha kunnat ske.

– Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin lista att även gälla Iran, norra Italien och Sydkorea. De uppdaterar kontinuerligt allteftersom det finns en anledning till det, säger Annika Ersson.

Annika Ersson uppmanar den som känner sig orolig att ha koll på Folkhälsomyndighetens sida om coronaviruset. Ännu har inget fall bekräftats i länet och endast en gång har det skett i landet.

– Har man varit någonstans – eller träffat någon som varit där smitta sprids – och själv får symtom på luftvägsinfektion – då kontaktar man 1177 så får man vidare hjälp, säger Annika Ersson.