Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera musiker vittnar om sexuellt våld: ”Jag minns att det gör ont och att jag gråter”

1 993 kvinnor i musikbranschen har skrivit under en text för Dagens Nyheter. Annika Norlin, Lisa Ajax, Merit Hemmingsson, Julia Hanberg, Sabina Wärme och ÖFK:s kulturcoach Maxida Märak är några av de personer som vittnar om sexuella övergrepp under #närmusiken tystnar.

Som en följd av #metoo har kvinnor i flera yrkesgrupper gemensamt skrivit under texter där exempel på övergrepp de drabbats av radats upp. Musikernas artikel på dn.se inleds med orden: ”Det måste vara ditt fel. Det var aldrig ditt fel.”

Annika Norlin (Säkert!, ”Allt som är ditt”, 2007)

Därefter följer berättelser om sexuellt våld och kränkningar. Skribenterna talar med en röst och poängterar att dessa bara är en del av vad de som kollektiv upplevt under lång tid. Nedan följer ett av exemplen de tillsammans skriver under på:

"Vi ses i hans studio. Själva så klart. Jag lägger körer och vi håller på med det i några timmar, det går skitbra. Efteråt får jag en kopp te (hade inte lärt mig dricka kaffe ännu) och vi sitter och småpratar lite. Trevlig stämning. Han reser sig och börjar massera mina axlar. ”Shit, vad stel du är!” Det stämde. Minns att det krasade i musklerna och det var skönt med lite massage. Efter en stund (minns ju knappt hur) ligger jag på mage och han sitter på mig och masserar min rygg. Brallorna (mina) dras ner och han… ja. Jag minns att det gör ont och att jag gråter. Han ser det och säger att han snart är klar…”

Nu kräver undertecknarna att tystnaden bryts och makthavarna tar sitt ansvar för att musikscenen blir en trygg arbetsplats med nolltolerans när det gäller sexuellt våld.

"De som reproducerar tystnadskulturen och ser till att den uppehålls kan vara samma män som sitter i tv-soffor, iförda tröjor med feministiska aforismer eller kvoterar in kvinnliga artister till stora festivaler. Diskrepansen mellan ord och handling är enorm och de värdegrunder och policyer som upprättas om sexism, jämställdhet och likabehandling i musikbranschen är vackra termer på blanka papper."