Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera nya corona-fall under helgen – vården manar till ökad försiktighet: ”Tror att man inte riktigt förstår”

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Under helgen har flera nya fall av covid-19 bekräftats i länet. Sex personer vårdas på sjukhuset, varav en får intensivvård.

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare, uppmanar människor att ta minsta förkylningstecken på allvar.

– Det här lilla killet i halsen, som man normalt sett jobbar med för att man känner sig ganska frisk, kan vara covid, säger hon.

Under söndagen meddelade Region Jämtland Härjedalen att en person nu får intensivvård på Östersunds sjukhus, och att 77 personer i länet testats positivt för covid-19. Den siffran har senare under dagen stigit till 84.

Antalet corona-patienter som ligger inne på sjukhuset har fördubblats sedan i fredags, från tre till sex.

Den yngsta som ligger inne för sjukhusvård är i 40-årsåldern.

Den äldsta en bit över 80.

– Den som ligger inne på Iva (intensivvårdsavdelningen, reds. anm.) är något yngre, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region JH.

– Det är ingen som sjukhusvårdas som inte på något vis är i riskgrupp, fortsätter hon.

Det är fortsatt ingen samhällsspridning i hela länet, säger Annika Ersson, men däremot i vissa områden. Som till exempel i Åre.

Vad innebär det för övriga länet?

– För att det ska dröja så länge som möjligt innan vi hamnar där i resten av länet också så faller det helt och hållet på individens eget ansvar att ta lätta halsont och lätta förkylningssymptom på allvar och undvika kontakt med andra.

– Det är det enda sättet vi har att begränsa smittspridningen.

– Jag tror att man inte riktigt förstår hur lindriga symptom man kan ha och ändå vara smittad. Det här lilla killet i halsen, som man normalt sett jobbar med för att man känner sig ganska frisk, kan vara covid.

Fortsatt är det så att de flesta som har testat positivt inte är i behov av sjukhusvård. De skickas i stället hem med noggranna instruktioner om att hålla koll på sina symptom och höra av sig om de blir värre.

– Vi ber också om hjälp att de kontaktar alla som de kan ha träffat sedan de fick symptom, för att även de personerna ska vara oerhört uppmärksamma på om det killar i halsen.

Trots ökningen av sjukdomsfall anser Annika Ersson att man fortfarande har läget under kontroll.

– Hanteringen av misstänkt covid-infekterade flyter på fint och vi har en kapacitet som är tillräcklig i nuläget.