Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera succéförfattare på plats i Östersund

Håkan Nesser, Sara Lövestam, Marie Hermanson, författarna bakom Engelsfors-serien plus Nina Hemmingsson.
Det är den imponerande uppställningen på Bokens Dag i Östersund.

I två pass på Östersunds Bibliotek kan länsborna torsdag eftermiddag och kväll träffa och lyssna till sex av landets mest intressanta författare, bland dem Sara Lövestam, uppvuxen i Lugnvik i Östersund:

– Jag tänker berätta lite om mina romaner och bakgrunden till dem, men också om min senaste bok som handlar om poängen med verb.

Är du mycket ute i skolor och berättar om just den?

– En del. Jag ger gärna tips på hur man kan jobba med grammatik utan att det blir korvstoppning, det känns viktigt för mig.

Hur var svenskundervisningen när du gick i skolan?

– Den var bra, jag gillade svenskan. Men så började jag hitta på historier i fyraårsåldern, bland annat om barn som jag fångade...

Och vad har du på gång nu?

– I vår kommer en serie om ett försvunnet barn. Det är ingen typisk detektivhistoria men mer av en psykologisk serie för vuxna.

Bokens Dag är ett initiativ från bibliotekarien Helena Broms och anknyter till en tradition av liknande arrangemang från kriget, då nazisternas bokbål var aktuella, stämningar som känns obehagligt aktuella i dag.

Författarna kommer att berätta om sitt skrivande och det finns även tid för boksigneringar, som en lokal bokmässa. Flera av gästerna deltog också vid bokmässan i Göteborg för två veckor sedan.

• Det gäller exempelvis göteborgska Marie Hermanson som i höst gett ut romanen Skymningslandet.

Liksom i sina tidigare böcker bygger hon upp obehagliga skeenden som sakta går överstyr, där läsaren och karaktärerna drivs in i ett skeende de helst vill slippa.

• Håkan Nesser anges som översättare till en thriller som utkom för ett par veckor sedan, vars författare uppges vara en Paula Polanski, möjligen berättar han om det arbetet eller kanske om sin gamle favorit Van Veeteren.

• Nina Hemmingsson är landets kanske mest ostyriga serieskapare. I hennes bilder uttalar en lång rad råbarkade kvinnofigurer de mest oförutsägbara repliker. En klassiker är "Det här är min pojkvän. Jaha, och det här är min armhåla!". Brutalt uppfriskande.

• En lokal koppling finns även till författarna bakom Engelsforssviten - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, eftersom Saras make är född och uppvuxen i Östersund.

Deras trilogi Cirkeln, Eld och Nyckeln har tagit både kritiker och läsare med storm med sin historia om sju gymnasieflickor som inser att de är häxor!

Till våren väntas den första filmen med böckerna som grund, ett projekt som genomförts ovanligt snabbt och med kontroll från Saras sida eftersom hon varit med och skrivit filmens manus.