Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera turer kring asylboenden i Bräcke och Strömsund

Det har varit flera turer kring eventuella asylboenden i Bräcke kommun och Strömsunds kommun. ÖP har tittat närmare på några av fallen.

I juni i år skickade Firma Tea Widéen in ett anbud till Migrationsverket, om att få starta ett asylboende i det gamla elevhemmet på Västra Kungsvägen i Bräcke.

Migrationsverket sa i slutet av augusti ja till anbudet, vilket bara är ett första steg i processen att öppna ett asylboende.

Elevhemmet ägs av Bräcke kommun, men dit har inte Firma Tea Widéen vänt sig om att få köpa eller hyra elevhemmet.

– Jag har aldrig varit i kontakt med den firman, säger kommunchefen Bengt Flykt.

Däremot har bolaget Aros Energideklarationer AB visat intresse för hemmet.

– Men de har aldrig pratat om asylboende, säger Flykt.

Köpet blev aldrig av och hemmet är fortfarande i kommunens ägo.

Även Björknäsgården i Bräcke kommun har varit aktuell. Aros Energideklarationer AB skickade in ett anbud till Migrationsverket om tillfälligt boende för asylsökande, och fick ett ja.

Ägaren till gården är Agnieszka Krynicka. Hon svarar via mejl att det aldrig funnits någon överenskommelse med Aros om att de ska hyra eller köpa Björknäsgården.

När det gäller Strömsunds kommun kom ett anbud till Migrationsverket från Firma Tea Widéen gällande det gamla äldreboendet på Läkarvägen i Gäddede. Det sa Migrationsverket nej till. Firma Tea Widéen har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, domen har ännu inte fallit.

Fastigheten ägs av Strömsunds kommun som under ett par år försökt att sälja dem. Firma Tea Widéen har inte visat intresse, berättar Jörgen Pettersson, som är chef för teknik- och serviceförvaltningen i Strömsunds kommun.

– Det bolaget har vi inte varit i kontakt med. Vi har beslutat om försäljning, men det är ju till någon annan, säger han.

Två andra bolag visade under sommaren intresse för att köpa äldreboendet. Ett av dem var Aros Energideklarationer. De ville, enligt Pettersson, köpa fastigheten för att där bland annat kunna starta exklusiv behandlings- och boendeverksamhet för handikappade barn och ungdomar.

– De var heta på det under försommaren. Sedan återkom de med en annan idé, att de ville starta asylboende. Även om de då inte var säkra på vad Migrationsverket skulle säga, säger Jörgen Pettersson.

Kommunen valde i stället att sälja till lokala SGT Jämtland AB. Då överklagade Aros, men eftersom överklagandet kom in för sent gick det inte vidare till förvaltningsrätten.