Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flickor har rätt till utbildning

Nu i början av december tar Malala Yousafzay emot Nobels fredspris, vilket hon delar med barnrättighetsaktivisten Kailash Satyarthi.

Malala Yousafzay har, trots att hon är ung, i många år kämpat för flickors rätt till skolgång och blivit en internationellt erkänd talesperson för frågor som rör unga människors möjlighet att förbättra sina liv genom utbildning.

UN Women Nationell kommitté Sverige – lokalföreningen Östersund vill i samband med utdelningen av Nobels fredspris passa på att lyfta fram FN:s Kvinnokonvention och konventionens artikel 10, som lyder:

”Kvinnor ska garanteras samma rättigheter som män när det gäller utbildning, samma kvalitet på utbildning och samma möjligheter till stipendier och studiemedel som män. Läroplaner och skolböcker ska inte innehålla stereotypa könsroller.”

Länder som Kroatien och Tanzania har använt sig av Kvinnokonventionen för att uppdatera sina läroplaner, men trots att Kvinnokonventionen antogs av FN:s generalförsamling redan 1979 och 95 procent av FN:s medlemsländer skrivit under den har fullständig jämställdhet inom utbildningsområdet ännu inte uppnåtts i alla medlemsländer.

Vi i styrelsen för UN Women Nationell kommitté Sverige – lokalföreningen Östersund vill härmed gratulera Malala Yousafzay till Nobels fredspris – och säga att vi tillsammans fortsätter att kämpa för flickors och kvinnors rätt till utbildning! Att investera i kvinnors utbildning är att investera i hela mänskligheten. Grattis Malala!

Styrelsen för UN Women Nationell kommitté Sverige – lokalföreningen Östersund

Trine Amundsen, Elin Olofsson, Emmy Nilsson, Sara Larsson, Marie Fredholm, Emma Nordenberg, Karin Jonsson, Anna Olofsson Frestadius, Ann Helmersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel