Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickorna i väst gjorde gemensam sak:

/
  • Anna Henriksson, från Ånn, trivs med det nya samarbetet.
  • Karin Nordin(längst till höger) och Gunilla Jansson, med Järpens brudar. Från vänster: Malou Pettersson, Åre, Sabina Göransson, Undersåker, Sofie Nordin, Järpen, Elin Björk, Åre, Madelene Molander, Mörsil, Josefin Norlén, Mörsil, Laura Danius, Mörsil, Emma Söderholm, Järpen, Anna Henriksson, Ånn och Selma Boberg, Åre.

I Västjämtland stod klubbarna i valet och kvalet: Samarbete eller kämpa på var för sig med några få spelare?

Annons

– Vi valde att samarbeta och i dag känns det som en riktig kanonlösning, säger Gunilla Jansson, Per-Erik Persson och Karin Nordin, som är tränare för Järpens Brudar.

Nu kommer spelarna från stora delar av Västjämtland, de flesta från tätorterna Åre, Järpen och Mörsil, men här finns också spelare från Undersåker, Ånn och Duved.

är ledare i Mörsil, Per-Erik Persson och Karin Nordin i Järpen, och  nu möts de med  ambitionen att skapa underlag för framtida damlag på seniorsidan.

– Vi behövde få till ett nytt intresse för flickfotbollen för att få fram nya spelare och vi har märkt att det intresset tack vare samarbetet nu har ökat enormt. Det har inte funnits förut, säger Per-Erik Persson.

Gunilla Jansson:

– När det blev divisionsspel i ÖP-liret insåg vi att vi var för sig hade för få spelare för att kunna vara med och då bestämde vi oss för att göra en satsning tillsammans.

ungdomar som vill spela så hjälps man nu åt över klubbgränserna. Det är det som känns viktigt och långsiktigt.

– I Mörsil har det fungerat bra. Men med ny åldersindelning och färre tjejer var samarbete det enda rätta för att spelarna skulle kunna fortsätta, säger Gunilla Jansson.

Träningarna började i slutet på februari och nu har man gemensamma träningar på torsdagarna i Röjsmohallen. Detta kompletteras med träningar där klubbarna tränar var för sig.

– Snart hoppas vi kunna komma ut på gruset och träna ihop oss på stor plan några gånger innan seriespelet börjar, säger Karin Nordin.

Grusträningarna genomförs i Järpen.

Det här är en angelägenhet för stora delar av Västjämtland. Och den här kvällen är det ett tiotal unga spelare som delar ishallen i Järpen med herrarnas a-lag.

– Alla är inte med i kväll och det beror mest på att det är påsklov, men med alla intresserade är det cirka tio tjejer till som kommer att vara med i truppen, säger Karin Nordin.

Och alla som vill är välkomna.

– Ja, kom gärna hit och spela med oss!

En av spelarna är Anna Henriksson, från Ånn. Hon åker sex mil enkel resa för att få träna fotboll med de andra tjejerna.

– Ja, jag tror det, säger hon.

Fotbollsintresset grundlades när hon som liten var med på fotbollsskolan i Duved.

– Sedan har jag spelat med i både pojk- och flickag. Men det är roligare att spela med tjejerna, det blir mer jämspelt då.

– Jag får se hur det blir när jag börjar på gymnasiet. Just nu går jag i sjuan i Duved och har ett par år kvar.

och Mörsils Änglar som är födda mellan 1995 och 1997 kommer att spela i division 4 och F 97 tillsammans med lag från IFK Strömsund, Krokom/Dvärsätt, Ope IF, Ås IF, IFK Östersund, Frösö IF och Brunflo FK.

Mer läsning

Annons