Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flugplågan i Ås fortfarande ett mysterium

Även i år har delar av Åsbygden stora problem med flugor. Orsaken är fortfarande okänd, trots försök till utredningar.
– Det är mycket frustrerande, säger Owen Laws, MP.

Just hemma hos miljöpartisten Owen Laws är det inga större problem med flugor nu, men för några dagar sen reagerade han på dem. Han menar att det för tillfället kan vara mer flugor i andra delar av Åsbygden. Det är just det som är så klurigt med flugorna, att det varierar var de flockas.

– Det läggs ned väsentliga resurser på att utreda varje år, men det varierar för mycket, säger Owen Laws.

Det har gjorts en del försök till åtgärder och utredningar. Man har kollat på jordbruk, komposter och hästar. Flugor har skickats på analys men man har inte kommit fram till att någon enskild källa är orsaken. Ingen av undersökningarna kan heller visa på något mönster i var, när eller hur problemen uppstår.

Owen Laws har tagit initiativet till en undersökning på Facebook där Åsbor får berätta om var det är flugproblem just nu. Just nu verkar de som bor vid sjön och i Byskogen vara mest drabbade.

– Jag är inte nöjd med läget, det är för mycket flugor för att bara höra till att bo på landet. Folk som bott här hela sitt liv intygar att det inte varit så förr, trots att det var ännu mer jordbrukssamhälle då. Så det är någonting, säger han.

Det verkade som att fluginvasionen började redan 2008, det var i varje fall då som de första klagomålen kom in till kommunen. Klagomålen tilltog förra året och året innan dess, så Owen Laws tror att det finns tendens att det ökar. Han tror också att problemen möjligen kan hänga i hop med varmt väder.

Owen Laws ska se till att flugfrågan kommer upp som ett ärende i Bygg och miljönämnden i höst, eftersom det ännu inte har tagits några politiska beslut kring det. Dessutom uppmanar han att alla skaffar sig egna flugfångare och ser efter de möjliga källor man har i sin närhet, exempelvis kompost och trädgårdsavfall.

– Vi har gjort så pass mycket under så många år nu, så det är dags att göra något annorlunda, inte bara utreda igen, säger han.

Även om det i dagsläget inte går att peka ut någon enskild orsak, är just komposter kommunens hetaste spår. Det som talar emot det är att det inte finns några andra iakttagelser i Sverige om att hushållskomposter skulle vålla flugproblem i samma omfattning.

– Det finns ingen plats i Ås som aldrig har drabbats, periodvis är det väldigt mycket, säger Owen Laws.

Läs mer om flugplågan:

Fluginvasion kan bero på komposter

Fluginvasion i Ås förbryllar

Byborna kräver att fluginvasionen stoppas