Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flummigt och ogenomtänkt från S

Det blir nästan lite pinsamt när socialdemokrater berättar vad de vill göra för att få ned ungdomsarbetslösheten i Sverige. Det Nordén (S) och Johansson (S) föreslår är flummiga, ogenomtänkta och orealistiska reformer.

Arbetsgivare ska betalas för att anställa dem som varit arbetslösa i tre månader – vilket effektfullt slår ut dem som söker jobb på egen hand.

Ungdomar ska också utbildas under ”hot” om att förlora ersättningen – ett hot som för de flesta är verkningslöst då de inte har någon a-kassa. Och för den som har a-kassa är det i stället ett utmärkt sätt att slippa ta studielån, om man bara är arbetslös tillräckligt länge.

Man lovar dessutom YA-jobb, en slags lärlingsanställning, som initierats av parterna på arbetsmarknaden. Problemet är bara att de inte kan kommenderas fram av politiker.

Om ungdomsarbetslösheten nu är så viktig för S, varför gör de då allt för att försvåra för unga att få ett jobb?

Varför vill de fördubbla arbetsgivaravgiften för unga? Varför vill de slopa sänkningen av restaurangmoms, en sänkning som enligt Konjunkturinstitutet gett 4 000 nya jobb, varav nästan hälften till unga?

Varför vill de stoppa den positiva trend vi nu ser med kraftigt minskad ungdomsarbetslöshet? Långtidsarbetslösheten bland unga är i dag bland de lägsta i Europa.

Med ensidigt fokus på AMS-insatser missar de dessutom arbetsmarknadens reella problem. S verkar inte förstå hur det kan finnas vakanser samtidigt som det finns folk utan jobb.

Som om de aldrig hade hört talas om människors ovilja att bryta upp från en fast och trygg anställning för att bli sist anställd – även om det nya jobbet är mer kvalificerat.

Som om de inte visste att det är en utmaning att förmå en ung människa som hoppat av gymnasiet på grund av att matten var svår att plugga till civilingenjör.

Sverige behöver reformer som gör att fler klarar gymnasiet, vi behöver sänkta trösklar in på arbetsmarknaden och vi behöver fler lärlingar.

Vi behöver också ökad trygghet för dem som byter jobb. Genom att ändra Lagen om anställningsskydd så att kompetens väger tyngre kan också den som är nyanställd känna trygghet i sin anställning.

En a-kassa som omfattar alla och högre ersättning de första 100 dagarna, liksom goda möjligheter att vidareutbilda sig mitt i livet bidrar också till att fler vågar söka sig vidare. För att inte tala om en växande arbetsmarknad och fler jobb, men då kan man inte börja med att höja skatterna.

Christer Nylander (FP)

riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel