Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fly inte undan ansvaret

När Ragunda kommuns individ- och familjeomsorg i onsdags plötsligt bara bommade igen, var den officiella förklaringen arbetsanhopning i en underbemannad organisation.

Annons

Det är en förklaring. En annan kan vara att det under årens lopp funnits och finns ett stort missnöje med chefen Ulla Persson Titelmans ledarskap. Folk har slutat till höger och vänster Hon påstås vara svår att samarbeta med.

I den här härvan måste nu kommunalrådet Terese Bengard, S, börja nysta. Tyvärr fick hon en dålig start. För när ÖP:s allmänna redaktion på torsdagen i omgångar sökte Bengard för kommentarer, ömsom duckade hon eller hänvisade till sociala utskottets ordförande.

Det är unikt att en svensk kommun plötsligt stänger sin egen socialtjänst och skickar ut ett pressmeddelande på fem rader som bristfällig förklaring.

En sådan åtgärd är extremt allvarlig. Den tyder på att individ- och familjeomsorgen, IFO, i Ragunda har stora problem. Säkert skulle det behövas fler anställda. Men när signaler inifrån parallellt tyder på att förvaltningens chefskap lämnar mycket i övrigt att önska, blir frågan större och knepigare.

Ragunda har ingen socialnämnd. Därför sorterar IFO under kommunstyrelsen där Terese Bengard är ordförande.

Vid konflikter måste högsta chefen kliva fram och ta ansvar. Utöva ledarskap. Visa vägen. Hittills har hon hållit sig undan. Det är oklokt.

Det här problemet kräver en tydlig och stark ledare för en lösning. Gammalt groll måste upp till ytan hellre än fortsätta sopas under mattan.

Frågan är om Terese Bengard är mäktig den uppgiften. Utifrån hennes undflyende uppträdande i går är det tveksamt, men hon får gärna överbevisa sin omgivning om motsatsen.