Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygande lyktor kan skada mjölkkor

På nyårsdagen hittade mjölkbonden Per-Arne Flodberg ett flertal lyktor med metalltråd på sin mark.

– Korna riskerar att få i sig de skarpa metallresterna och skada magarna med svåra plågor som följd, säger han.

Annons

Per-Arne Flodberg har sysslat med mjölkproduktion på gården i Slagsån, mellan Järpen och Åre, i snart 40 år. Precis som många andra lantbrukare har han tidigare haft problem med nedskräpning på sina betesmarker. Glasflaskor och aluminiumburkar har hamnat i fodret som sedan strimlats och ätits av korna med hemska skador som följd. Men aldrig tidigare har han råkat ut för att skräpet kommit flygande med vinden.

– Det är första gången jag ser de här, säger Per-Arne och håller upp de sex flygande lyktor i rispapper som han hittade på sina betesmarker på nyårsdagen.

Lyktorna är asiatiska så kallade Khom Loy-lyktor som på senare tid blivit väldigt populära även i Sverige. En liten vaxbit antänds i botten på lyktan vilket får den att sväva fritt, som en varmluftsballong, i upp till tio minuter.

– Metallen i lyktorna riskerar att hamna i fodret och skära upp kornas magar, säger Per-Arne som tror att lyktorna landat på hans marker efter nyårsfirandet i Åre.

Nu funderar han på att polisanmäla nedskräpningen.

– Jag hoppas att folk tänker på vilka konsekvenser det kan få när man skickar upp de här lyktorna.