Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplats i Sälen kan bli ett lyft för Åre

En flygplats i Sälen är bra för Åre. Det menar Skistars destinationschef Niclas Sjögren Berg. Det kan nämligen innebära att Åre kan få fler internationella gäster.

I dag kommer ungefär 50 procent av alla turister till Åre med bil. 30 procent av turisterna tar tåget och cirka 10 procent tar flyget. Tidigare har det funnits charterturism till Åre. Det har bland annat gått charterflyg från England, Ryssland och Danmark. Men under senare tid har inga charterresor gått till Åre. Niclas Sjögren Berg förklarar att det beror på att det varit för dyrt för researrangörerna att ordna reser till Åre. Om Sälen får en charterflygplats ökar chanserna för att aktörerna har råd att köra charter till Åre igen. Kostnaderna kan delas mellan Skistars skidorter Sälen, Trysil, Åre, Vemdalen och Hemsedal.

– Jag tror att på det stora hela så är en flygplats i Sälen bara positivt. Det säger jag inte bara för att Skistar är en av dem som ligger bakom och driver satsningen. För jag tror att ju fler spelare som ger sin på den internationella marknaden ju bättre är det.

Niclas Sjögren Berg påpekar att det är de internationella gästerna som ska lockas till Sälen och Trysil. Han tror inte att de svenska turisterna ska välja Sälen framför Åre om en ny flygplats byggs.

– Tidsvinsten blir så liten om man ska ta flyget så man kommer ändå att åka bil till Sälen.

Så konkurrensen ökar inte om Sälen får flygplats?

– Man kan se på konkurrens på två sätt. Antingen så tycker man att det är dåligt och tänker att det bara är att lägga sig ner och dö. Eller också tror man att konkurrens är utvecklande.

Åre har i dag 28 till 30 procent internationella gäster, i siffran ingår norrmän.

– Det är inte norrmän som kommer över dagen utan vi har räknat de som övernattar.

Cirka 15 procent av dessa internationella gäster kommer från utomnordiska länder. Antalet turister från andra länder måste öka framöver om Åre ska växa. Den inhemska marknaden är tämligen mättad, menar Sjögren Berg.