Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatser går dåligt när färre flyger inrikes

De flesta av landets 29 icke-statliga flygplatser med linjetrafik har gått med underskott det senaste decenniet. Men detta gäller inte statliga flygplatsen på Frösön.

Att icke-statliga flygplatser tappar visar en rapport från Trafikverket till regeringen. Utvecklingen beror bland annat på att allt färre väljer att flyga inrikes. Nu rekommenderar myndigheten att staten fortsätter att skjuta till stöd till flygplatserna, bland annat för att kunna nå de grundläggande målen om tillgänglighet i glesbygden.

Östersund Åre Airport är visserligen regional men också statlig. Där är bilden en annan.

– Vi ser en otrolig ökning av antalet resenärer. Hittills i år ligger ökning på 17 procent jämfört med samma tid förra året, säger flygplatschefen på Frösön Susanne Norman.

Orsaken till ökningen ligger i att två flygbolag har täta turer till och från Östersund.

– SAS flyger till Arlanda och Malmö Aviation till Bromma. Båda kompletterar varandra. Flyter det på lika bra resten av året kommer vi att nå 450 000 resenärer i år. Förra året hade vi 408 000 resenärer, säger Norman.