Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar i Änge tar längdspåret till bygemenskapen

Skratten hördes lång väg i onsdags kväll då traktens nya ­invånare fick chansen att pröva på skidåkning.

Annons

– Jag åkte skidor häromdagen och kom att prata med tre syrianska pappor som stod vid sidan av spåret. Vi pratade om skidor och skidåkning och de var väldigt intresserade, berättar Jana Novak.

Hon bestämde då att skidåkning vore ett bra sätt att inlemma bygdens nya invånare i gemenskapen.

– Alla här åker ju skidor, så det är klart att även flyktingarna ska pröva på det, säger Jana Novak.

Sagt och gjort. Några dagar senare är det dags.

Stora delar av de boende i Offerdal har engagerats för att lösa allt praktiskt. Och flyktingarna själva är inte sena att nappa på idén med skidåkning.

I onsdags kväll, när det börjar skymma, är det samling på idrottsplatsen bakom simhallen i Änge. Drygt 50 flyktingar har kommit för att pröva glidet på skidorna. För samtliga är det absolut första gången de får kontakt med denna, för dem, helt nya sport.

Klubbmedlemmarna i Offerdals SK ställer upp som instruktörer. Byborna har uppmanats att kolla upp om de kunde avvara skidor, pjäxor och stavar för en kväll, så att alla som ville kan få åka. Röda Korset har anlitats för att skjutsa flyktingarna till och från idrottsplatsen.

– Och prästen är här för att … ja, han är en bra kontakt, förklarar Jana Novak mitt i allt ståhej.

Inne i vallaboden är det full rulle då all utrustning ska passas ut. När väl det är gjort finns ingen återvändo. Då är det bara att ge sig ut i skidspåren.

Alla verkar ha väldigt kul, såväl de gamla invånarna som de nya. När krafterna tryter, bjuds det på varmt kaffe eller festis.

– Oj oj oj, det här är absolut första gången jag står på sådana här, säger en skrattande Basil Aid från Syrien, och tittar ner på sina nya "lagg".

– I Syrien är det mest fotboll och basket som gäller, någon enstaka har åkt skridskor. Men aldrig någonsin skidor, säger Basil, som visserligen är tunt klädd, men håller värmen tack vare skidåkningen.

Elin Badra kom till Kaxås i mitten av januari. Hon är så full av skratt att hon knappt kan prata när hon vinglar fram på sina skidor. Bäst att låta henne passera vidare i spåret. Hon är ivrigt påhejad av en av klubbens instruktörer.

– Faller dagens skidinstruktion väl ut hoppas vi på en fortsättning, säger Jana Novak.

Det blir nog en fortsättning – om inte annat för alla skratt som hörs i skidspåren.