Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar känner sig lurade till Grytan

Ett smärre tumult utbröt under dagen på nyårsafton, på Grytans flyktingförläggning, när ett 40-tal nyanlända helt enkelt vägrade att lämna bussen de kommit i. Nu planerar de en hungerstrejk.

Det finns en uppföljning till den här artikeln. Här hittas den.

Polisen kallades ut till Grytan när flyktingarna inte ville lämna bussen. Men den patrull som kom till platsen konstaterade att de inte kunde göra så mycket åt saken.

För att någon ska kunna avhysas från till exempel en buss, så krävs ett beslut från kronofogden.

När flyktingarnas tillhörigheter lastades ur bussarna valde de till slut att komma ut. Men stämningarna var mycket upprörda när ÖP var där.

Och Grytans gamla skjutfält var sanningen att säga inte särskilt inbjudande den här dagen. Det var gråväder och blåst och de senaste dagarnas töväder hade gjort gångstråken glashala.

Till dominerande del var det män från Syrien som anlänt och de var uppriktigt chockade.

– Jag är 75 år och kommer från Mellanöstern. Så skickas jag till ett ställe där det ser ut så här, säger Isan Hydr och pekar på det isiga underlaget.

– Det är ju livsfarligt för mig att vistas här.

Det var lite svårt att få någon samlad bild över vad de upplevde som mest upprörande. Men alla menade att de lurats när de klev på bussen i Malmö. Först fick de höra att det skulle röra sig om en bussresa på ett par timmar.

När resan helt uppenbart drog ut på tiden fick de i stället veta att de skulle till en plats som låg 40 minuter från Stockholm. 16 timmar efter avresan hamnade de alltså i Grytan.

– Det här känns ju som ett fängelse, mitt ute i skogen. Visst, jag skulle kunna stanna här i några veckor eller högst ett par månader. Men nu ska jag stanna här i nio månader, konstaterar Isan.

Runt gruppen fanns också Mahmud Alzayed. Han har redan bott i Grytan i sex månader:

– Normalt spelar jag musik och skriver låtar. Det går inte här, jag bli helt död inombords av att bo här säger han.

Sverige är ju ett litet land som får ta emot väldigt många flyktingar. Kan ni acceptera att standarden blir låg under en period för att flyktingströmmen överhuvudtaget ska gå att hantera?

– Jo då, vi kräver inte mycket. Men nu ska vi bo åtta i varje rum, folk med olika bakgrund och ålder. Det är kallt ute och kallt inne på rummen. Jag tvivlar på att till exempel Tyskland behandlar sina flyktingar så här, säger Isan.

Muhammad Yafur har som flera andra i gruppen vistats i Libanon i cirka två år.

– Där fick vi sova på gatan. Libaneserna kallar oss syrier för sovande björnar. Men där slapp man i alla fall frysa, säger han.

Även om de är på flykt från ett krig så tycker de att måttet är rågat i Grytan. De tänker avvakta i 24 timmar.

– Antingen får de ta oss härifrån eller ge oss en bättre förläggning, eller så börjar vi hungerstrejka, förklarar Muhammad.

Migrationsverket säger att de var tydliga med att det är det här som gäller.

Läs mer (urval):

Flyktingarna håller ut i protesterna - har börjat hungerstrejka

Oroligheterna ökar på Grytan

Ännu en spelning på Grytan i kväll

Deras insamling värmer flyktingarna i Grytan

– Vi känner att det finns hopp i livet