Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar och lokala artister gör skiva tillsammans

Projektet ”Hälsningar från” vill göra flyktingar delaktiga i stället för att sätta dem i en offerroll. Nu får de chans att hjälpa till. Tillsammans med jämtländska artister gör de nu en skiva till förmån för Barncancerfonden.

Just nu pågår projektet ”Hälsningar från”. Jämtländska artister och musiker samarbetar med nyanlända från hela världen som delar samma intresse. Målet med projektet är att tillsammans spela in en skiva, där alla intäkter går till Barncancerfonden.

”Hälsningar från” började med att ett gäng drivna musiker, däribland Björn Höglund och Johan Arveli, arrangerade konserter på Grytans asylboende under våren 2014.

Konserter på flyktingförläggningen ska främja integration

– Vi upptäckte att människor verkligen ville spela och sjunga. Många ville komma upp scenen och delta, säger Björn Höglund.

Det var då idén till projektet föddes. 

– Vi ville göra något med de här människorna men utan att de ska behöva ses som offer. Den här gången är det de som är med och hjälper andra, säger Björn Höglund.

– Skivan bygger på lokala artister och sedan har vi hittat folk, exempelvis från Grytan, som kan sjunga, spela instrument eller till och med läsa dikter, säger Johan Arveli och påpekar också att de är noga med att skivan ska hålla hög kvalité. 

Hoven Droven, Ellen Sundberg, Ida Graae, Eastwick, P-Danjelsa, Kape, Suzanne Michelle, Erica Skogen, P-Danjelsa, Cujo is a cat och Lindqvistarna är några av de som deltar. 17-åriga Yeganeh Parandehtalab, ursprungligen från Iran, är också en av artisterna. Tillsammans med Erica Skogen sjunger hon låten ”Sister love”. 

– Jag har bott i Sverige i sex månader. Innan sjöng jag i några smågrupper i Iran men jag har inte hållit på med musik så mycket. Det här känns viktigt. Jag trodde aldrig att jag skulle få chans att vara med i en så här bra grupp, säger hon. 

15-åriga artisten Ida Graae: "Det är inte alltid jag blir tagen på allvar"

Britt-Inger Bengtsson är lärare för en förberedelseklass för nyanlända på Fagervallsskolan. Hennes elever, som är mellan sex och elva år, är också med och sjunger på skivan.

– Det var viktigt att berätta för dem att den här gången är det dem som hjälper andra, i det här fallet cancersjuka barn, säger Britt-Inger Bengtsson.

Låten de sjunger heter ”Sång till mig själv” som de gör tillsammans med Suzanne Michelle, inflyttad från Kanada.

– Vi diskuterade mycket kring hur de kan relatera texten till sina egna upplevelser. Musik är också ett otroligt bra verktyg att träna språk och uttal med, säger Britt-Inger Bengtsson.

Johan Arveli som precis har spelat in barnens sång kan inte ösa nog med beröm över dem.

– Vi satte inspelningen på andra försöket, det är ovanligt, säger han.

Så var välgörenhetskonserten Hela Jämtland skramlar

”Hälsningar från” görs i samarbete med Sensus, Startskott och Östersundshem.

Daniel Kindberg, vd för Östersundshem, säger att samarbetet var en självklarhet.

– Personligen så attraheras jag av att de nyanlända som kommer hit får vara med och hjälpa till. Det har haft det svårt men att hela tiden utmålas som ett offer naggar människors självförtroende i kanten. Jag tycker det här projektet är genialt, säger han. 

Tanken med ”Hälsningar från” är att företag ska köpa in skivan till sina anställda, så att projektet får in så mycket pengar som möjligt.

Daniel Kindberg har en uppmaning – och en utmaning – till sina kollegor inom näringslivet.

– Tänk till och köp skivan. Vi kan hjälpa människor att känna sig behövda och samtidigt ge pengar till Barncancerfonden.

11 december släpps skivan och det firas med en fest på Storsjöteatern där flera av artisterna också kommer att uppträda. Då kommer skivan finnas till försäljning. Vill du redan nu förbeställa ett exemplar kan du göra det via projektets hemsida www.hälsningarfrån.se. Pengarna går direkt till Barncancerfonden. Skivan kommer också finnas tillgänglig via Itunes.