Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbarn uppmanas till att jobba svart

Chefen för Krokoms boende för ensamkommande flyktingbarn förmedlar barnen som svart arbetskraft, enligt dokumentation och vittnesmål som ÖP har tagit del av.

– Det här strider mot all etik och moral, säger en person ur Refugios personal.

Annons

I ett internt mejl som ÖP har tagit del av ber Refugios chef Barbro Bergman en av sina mellanchefer att fråga två flyktingbarn om de vill jobba på hotellet 18 maj 2012. Arbetet uppges bestå av fönsterputsning och städning av duschar och toaletter. Arbetsledaren ska vara en ungdom som tidigare bott på Refugio men nekats asyl och betalningen 50 kronor timmen.

”Ersättningen blir ju svarta pengar men det får (hotellägaren) stå för”, avslutas brevet.

Den yngre av de två ungdomar som hotellägaren specifikt uppges ha efterfrågat, en flicka som kallas Z i brevet, hade precis kommit till Sverige vid tillfället och fått hotellägaren utsedd till sin gode man.

Bland personalen på Refugio är stämningen upprörd efter att en utskrift av chefens mejl kommit på avvägar och blivit känt för dem.

– Vi är många som har misstänkt att det är såhär och det här mejlet blev droppen. Mellanchefen som fick det bad en av oss att fråga ungdomarna, men vi vägrade. Vi går med på mycket, men det här strider mot all etik och moral och ingen i personalen ställer upp på det här, säger en av de cirka 14 vägledare som jobbar på Refugio.

Enligt en annan person ur personalen har flyktingbarnen vid flera tillfällen har fått biobiljetter och mindre pengasummor under årens lopp för att de hjälpt till på hotellet, i köket och med städning, med vaktmästarsysslor och som barnvakter. Men eftersom boendet är inrymt i själva hotellbyggnaden och ungdomarna kommer och går där som de vill har det varit svårt för personalen att veta vilka överenskommelser som gjorts med ungdomarna.

– Vi har vetat det här ända sedan maj men ingen har vågat säga något, för vi har försökt lyfta problem här så många gånger utan att det har hjälpt. Vad som gör det här extra allvarligt, det är att en av ungdomarna som efterfrågas i brevet hade hotellägaren som god man och därför var i en total beroendeställning, säger en person ur personalen.

- En olycklig formulering