Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingpjäsen som bara ville skrivas

Teater Soja hade tänkt sig en lugn vår. Men så välvde samhället om sig och en alldeles ny pjäs krävde att få komma till.
Snart är det premiär för "Flyktfåglar", baserad på ett ensamkommande flyktingbarns liv. Sedan följer skolturné i flera län.

Efter arbetet med "Cirkusflickan" hade Sundsvallsgruppen Teater Soja tänkt sig en lugn vår; spela ett par äldre produktioner, skriva på en ny lokalhistorisk pjäs.

Lär mer om Cirkusflickan

Men livet ville annat, och tecknen radade upp sig. Flyktingströmmen kom med vida debattvågor. Jan Boholm fick genom sin fru, som arbetar i skolan, personlig inblick i ett liten flyktingkilles liv.

– Då blev det konkret: här tar sig små barn, 10-11 år, ensamma hit från Afrika. Vi började tänka att det skulle gå att göra en pjäs, säger Jan Boholm.

Den killen hann flytta vidare, men via hans lärare fick de kontakt med en annan liten grabb, som gick med på att berätta sin historia. Tanken på att intervjua fler barn försvann: han, ensam, hade allt stoff de behövde.

– Men han är rädd och vi vet inte vad han heter, inte heller hur han tog sig hit från Italien för det vågar han inte berätta, säger Sofia Andersson.

Sedan dök titeln upp i huvudet, "Flyktfåglar", och därefter stötte de på Victoria Engholms målningar med fåglar som delvis bestod av kartor. Så kom fågeltemat och affischbilden till. Sofia Andersson och Jan Boholm skrev pjäsen och regisserar den. Men spela den hinner de inte.

I stället agerar Eila Boholm Wall, nyutexaminerad från Skara skolscen, och Marie-Thérèse Sarrazin, ofta engagerad hos Teater Västernorrland. De spelar två fågelentusiaster, mormor Tiiu som själv flydde från Estland i unga år, och barnbarnet Valpen. Tillsammans berättar de om 11-årige Warsama från Somalia, vars dröm om att gå i skolan, spela fotboll och över huvud taget kunna gå ut driver honom att göra som fåglarna: ta till vingarna.

I vår väntar skolföreställningar i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten, och turnén fortsätter till hösten. I Strömsunds kommun kommer nästan alla mellanstadieelever att få se den. Dessutom ges två offentliga föreställningar i Sundsvall.

Som så ofta står Elsie Nyman för scenografi och kostym. I fonden har hon bakat in Afrikas karta, fiskgjusen från affischen, stridande soldater och ljuset från det som kanske väntar bortom havet.

– Det ska vara enkelt så det blev bara en fond. Allt annat ryms i fågelskådarnas ryggsäckar, säger hon.

Fast "Flyktfåglar" mest spelas för mellanstadiet är den lika mycket en pjäs för vuxna.

– Vi måste, på det sätt vi kan, kommentera det som händer i Sverige och världen. Vi vill prata om medmänsklighet, säger Sofia Andersson.