Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingsamordnare sätter press på kommuner

Regeringen ökar pressen på landets kommuner att ta emot fler flyktingar.

Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S) blir flyktingsamordnare som under våren ska motivera fler kommuner att öka flyktingmottagandet.

– Syftet är att föra en dialog och sätta tryck på de som inte tagit så stort ansvar, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till TT.

Samordnarna ska under ett halvårs tid resa runt i landet och särskilt rikta in sig på de kommuner med god arbetsmarknad men lågt flyktingmottagande.

– Vi har en ansträngd situation i anläggningsboendena med nästan 10 000 personer som fått uppehållstillstånd som väntar på en kommunplacering. För de människorna är det ingen bra start i Sverige, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till TT.

Han tycker att det är provocerande att vissa kommuner i regioner med god arbetsmarknad tar emot så få flyktingar, och nämner för Svenska Dagbladet Danderyd, Tyresö, Vellinge och Kungsbacka.

– Jag tror inte att lösningen skulle vara tvång, men att sätta press och vara lyhörd kring ersättningssystemen är två av de verktyg vi har.

Pressen som samordnarna ska kunna sätta på de kommuner som i dag tar emot flyktingar handlar främst om övertalning. Ett argument de har är den morot som omläggningen av det statliga ersättningssystemet ska vara, där kommuner som tar större ansvar får mer pengar.

– Det handlar mycket om att lyssna på kollegor, vad krävs och vad behöver göras, säger Lars Stjernkvist till TT.

– En variant som redan genomförts i Östergötland är ett samarbete på länsnivå där man inom länet kommit överens om vilket mottagande vi ska ha. Det innebär att vi hjälps åt, personer kan bo i en kommun, få språkundervisning i en annan och kanske psykiatrisk hjälp i en tredje – det formas ett mottagande så att den enskilde personen kan få bästa hjälp.