Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta ut statlig verksamhet

Arbete utgör grunden för vårt samhälle. Det ger frihet åt människor och resurser till samhället att investera i bra skola, sjukvård och omsorg om de äldre.

I dag är arbetslösheten rekordhög i landet. Långtidsarbetslösheten har tredubblats med Fredrik Reinfeldt (M) som statsminister. Ungdomsarbetslösheten har varit över 20 procent i snart åtta år. Regeringen har inte gjort någonting åt detta, om man bortser från skattesänkningar och bidrag till vissa företag.

Utöver andra åtgärder kan regeringen direkt påverka arbetslösheten genom statliga bolag och myndigheter. Statlig verksamhet på fler ställen i landet skulle vara positivt för arbetsmarknaden på mindre orter. Unga skulle inte tvingas att flytta, utan kunna bo kvar i en miljö med hög livskvalitet.

Bolag och myndigheter behöver datorer, transporter, städning och andra varor och tjänster, som skulle ge fler jobb åt småföretagare. Fler invånare skulle öka konsumtionen och därmed ytterligare stärka det lokala näringslivet.

Att flytta statlig verksamhet ut till landet skulle vara väl använda skattepengar. Skatteverket sparade 80 miljoner när verket flyttade bara några kilometer från centrala Stockholm till Solna. Lägre hyror och låg personalomsättning, i till exempel Östersund, skulle spara miljoner till verksamheten.

Medborgare, företagare och kommuner är beroende av service från statliga myndigheter. Vi behöver smidiga kontakter med Arbetsförmedlingen, Skattemyndigheten och Försäkringskassan. Det är nödvändigt för att det ska vara möjligt att bo och driva företag i hela landet.

Vi som inte bor i Stockholm förväntas kontakta myndigheter genom datorer och telefoner. Det borde kunna var lika lätt också i den andra riktningen. Alla myndigheter måste inte ligga i Stockholm.

I dag går utvecklingen åt fel håll. Sedan 2007 har statliga jobb minskat kraftigt i landet. Under samma tid har tillkommit 45 nya myndigheter. Av dem har 34 hamnat i Stockholm. Nog kunde fler än elva ha kunnat lokaliseras utanför huvudstaden.

Regeringen säger att det är viktigt att överväga spridning av statlig verksamhet ut i landet. Det duger inte! Vill man att de finns runt om i landet, måste regeringen ta sitt ansvar och besluta så. Det är inget tjänstemännen själva ska bestämma över.

Det är allvarligt att vi har en regering, som inte ser hela landet. Den ser inte behovet av arbete och statlig service, men inte heller de möjligheter till utveckling och tillväxt som finns utanför Stockholm.

Socialdemokraterna har satt målet om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020. För att komma dit krävs massor av olika åtgärder. Ett är att ta ansvar för utvecklingen i alla delar av landet, också genom statliga myndigheter och företag.

Marie Nordén (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel