Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på hjälp i stället för problem

Kristdemokraterna, som tidigare visat sig vara nära släktingar till SD med ett agg mot den invandring som sker, vaknade i torsdags upp ur den dalande opinionen. I ett debattinlägg sätter nu Göran Hägglund huvudet på spiken om integrationen och jag hoppas innerligt att tankegångarna förs över till partiets sympatisörer likt löss i fjärdeklassarnas hårborstar.

Ipsus redovisade på torsdagen sin senaste opinionsmätning. Kristdemokraterna fick då 3,9 procent, en siffra som visar på ett parti på väg ur riksdagen. Debattinlägget kan inte komma i en mer passande tid.

Nu har både Hägglund och Lööf snabbt agerat och parerat SD:s utspel om att nyvalet ska fokusera på migration. Det extrainsatta valet kommer i stället att handla om integration tack vare två starka Alliansledare. Fokus har ställts om. I stället för att prata om antal och volym går andemeningen över till hur vi ska kunna hjälpa nyanlända.

Det är en hjärtefråga för många. Tretton procent la sin röst på SD i valet och motsvarar drygt en miljon människor som vill förändra något. Om vi kan bortse från idiotiska och hjärndöda ord från partiets ledning om vem som får kalla sig svensk eller inte så har vi kvar viktiga frågor: Hur tas flyktingar om hand på bästa sätt?

Sveriges befolkning möter frågorna i sina vardagliga liv och om politiken inte berör integration blir det kvar ett missnöje. Dessutom blir det röster på ett parti som sätter inskränkta epitet på människor. En Hoverbergsbo sa till lokalradion på torsdagen angående ett eventuellt asylboende i bygden:

– Folk som kommer hit är troligen krigstraumatiserade. Jag tror man behöver mer stöd än en tjänsteman från kommunen mellan sju och fyra.

Den tanken är relevant: en människa som flyr från krig har sannolikt upplevt mer extrema situationer än neutrala Sverige erbjuder. Därför måste det finnas utbildad personal som kan hantera denna psykiska påfrestning. Dessutom behövs undantagslagar, likt den femåriga skattebefrielse Hägglund presenterade på torsdagen.

I år beräknas 80 000 människor på flykt ha sökt asyl i Sverige vid årets slut. Rekordåret 1992 tog Sverige emot 84 000 flyktingar och nästa år förväntar sig Migrationsverket att siffran stiger till 95 000 flyktingar. Dessa tusentals människor måste tas om hand på ett bra sätt. Att både Lööf och Hägglund tar i frågan på ett vettigt och konkret sätt är värt starka positiva ord.

Att de båda partiledarna lyckas hantera frågan utan att dansa efter den beryktade SD-pipan är både skickligt och nödvändigt. När Annie Lööf jultalade om gemenskapen arbeten ger påpekade hon både ungdomsarbetslösa och nyanlända som exempel. Hon nämnde grupperna som en del av befolkningen i behov av extra hjälp från staten. När hon även bokstavligen säger orden "här måste vi bli bättre" när hon talar om Sveriges flyktingmottagande, visar det på en klar självinsikt. Både Lööf och Hägglund markerade hårt att volymer och tak är inget de kommer att benämna i fråga om flyktingmottagande. Rätt och bra markerat.

Samma dag som Lööfs jultal rapporterade även C-ledaren att Centerns medlemstal ökar för andra gången sedan 1978. Hägglund får hålla tummar på att hans parti även följer samma utveckling efter torsdagens förslag.