Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ Jens och Madeleines husrenovering av Strömsgården från start till inflyttning

De har fem barn, ett relativt nystartat företag och renoverar sitt fjärde hus tillsammans. Paret Madeleine och Jens Mattsson gillar att ha många järn i elden och när de väl bestämt sig för något går det oftast i en rasande fart.
Följ familjens renovering från start till inflyttning här på op.se/bostadspuls.

På en sluttning i Svenstavik ligger det gula huset fint beläget med skog runt knuten och en röd ladugård på tomten. I ladugården ska det så småningom rymmas både festlokal, höns och kanske till och med en sommargris.

Inne i huset pågår det verksamhet så gott som varje kväll och helg. Jens, som har drivit snickarfirma i tio år, är där efter jobbet medan Madeleine är hemma med barnen. På helgerna hjälps de åt allihop, eller så leker barnen ute på gården.

Jens, 38, är från Överturingen och Madeleine, 31, ursprungligen från Bjärme. De är inne på sitt åttonde år som par och har hunnit renovera tre hus på den tiden. Dessutom startade de företaget Svensta huskomponenter för ett och ett halvt år sedan och har redan hunnit gå från två till tolv anställda.

Det är inte konstigt att man undrar hur de orkar.

– Ja, det är många som undrar det. Vi gör ju allt ihop, driver företaget, bygger, jagar... Men det är ingen annan kompis jag har det så bra med som med henne. Vi har samma sjuka humor och vi är bästa kompisar, säger Jens och tittar på Madeleine som fyller i:

– Ja och vi orkar nog för vi har ett inbyggt driv. Men ibland är man ju skitless.

– Ja det är skitjobbigt att vara ifrån familjen så mycket som jag är, men samtidigt är det jättekul för nu börjar man se konturerna av hur det ska se ut, säger Jens och ser sig omkring i sitt blivande hem.

Vi tar oss en rundtur bland byggspån, verktyg och bräder och Madeleine pekar mot ena kortsidan.

– Åt det hållet ska vi bygga ut huset fyra meter till våren eller sommaren.

Just nu är tvåplansvillan 140 kvadrat med källaren borträknad.

Tar ni mycket hjälp?

– Den här han kan allt, säger Madeleine och pekar på Jens.

– Nja, jag drar den mesta av elen själv men när det kommer till installationer så behöver vi ju ta hjälp av en elektriker. Och när vi ska göra rördragningar så kommer vi ta in en rörmockare. Vi har även tagit hjälp av en plattsättare den här gången.

Jag vill höra mer om alla hus de har renoverat.

– Det första huset i Fanbyn totalrenoverade vi och byggde ut. Det var 70 kvadratmeter när vi började och 250 när vi var klara. Folk tyckte vi var alldeles knäppa när vi flyttade från det, berättar Madeleine.

Familjen tog nämligen sitt pick och pack och flyttade till Svenstavik och ännu en husrenovering.

– Däremellan köpte vi en stuga i Handsjöbyn som vi har haft i fyra år nu. Där har vi byggt brygga, altan och renoverat en hel del, säger Jens.

Därefter väntade ett radhusköp i Svenstavik.

– Där blåste vi också ut precis allt innan vi började fantisera om att göra om stugan till ett permanent boende eftersom vi älskar att vara där, berättar Jens.

De hann inte ens använda det nyrenoverade badrummet i radhuset innan de flyttade till stugan, vilket blev en prövning i sig.

– Vi bodde där mitt i vintern med dass, småbarn och varken tvättmaskin eller dusch, minns Madeleine och grimaserar.

För att ha nära till renoveringen av stugan hittade de ett hus att hyra i Överturingen, där de fortfarande bor. Men i smyg började en annan plan ta fart i huvudet.

– Vi gick och funderade på varsitt håll på hur tjorvigt det skulle bli för barnen att bo i stugan i Handsjöbyn och gå i skola här, säger Madeleine och berättar att hon var först ut med att säga det som båda tänkte högt.

De ville flytta en gång för alla.

– Då insåg vi att vi tänkte lika och bestämde att vi skulle börja leta i lugn och ro i stället för att stressköpa något så det blev fel igen, säger Jens.

En mekaniker tipsade paret om Strömsgården och fem dagar senare hade de bestämt sig. I början av januari var papperna påskrivna.

Nu är de mitt uppe i renoveringen och sakta men säkert tar drömhuset form.

Vår intervju börjar lida mot sitt slut. Jens och Madeleine måste tillbaka till företaget, det är mycket i görningen som vanligt.

Förhoppningsvis får de åka på en ny Ikea-tripp och vila upp sig lite snart.

– Vi har jättemysigt när vi är på Ikea, då får vi vara på tu man hand och käka korv. Men sist var ekonomin slut när vi kom till blommorna och ljusen och då höll jag, lite skämtsamt, på att bryta ihop och lämna tillbaka den tråkiga garderoben som stal hela ekonomin. Så jag sa till Jens "men lev lite farligt för helvete", berättar Madeleine skrattande och konstaterar att det blev ljus och blommor ändå.…

Vad har ni för tips till andra som vill renovera?

– Var positiv, se möjligheterna och ta ett rum i taget, säger Madeleine.

– Och var realistisk, fyller Jens i.

– Och lev lite farligt för helvete, avslutar Madeleine med ett leende.

Om du är nyfiken på att se hur det går för Jens och Madeleine, håll utkik här på op.se/bostadspuls.

Mer från Bostadspuls:

Han bor i Östersunds splitternya bostadsområde – kolla in hos Marcus Carlsson

Lina stortrivs i det vita huset med sju eldstäder utanför Stugun

Följ med in i Kims verkstad i Störåsen – här får gamla möbler ett nytt liv

Titta in i länets dyraste hus