Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med hem till Ida Pålsson i Östersund – återbrukets mästare

Gamla knappar blir örhängen, sillburkar förvandlas till blomkrukor och en stålgalge blir tidningshylla. Ida Pålsson är återbrukets mästare.

Ida Pålsson bor med sambon och hunden i en charmig lägenhet med rejäl takhöjd i Östersund. Inte en pryl ligger fel. Men det är inte så konstigt eftersom Ida resonerar som så, att det är bättre att vänta in och köpa de rätta sakerna än att köpa bara för att ha.

– Jag vill att det ska bli rätt, därför sitter jag nästan hellre på golvet tills man hittat den rätta soffan. Jag gillar enkelhet och charm och att blanda saker jag tycker om. Jag väljer med hjärtat, säger Ida.

Pinterest som är en social nätverkstjänst där användare kan organisera och dela med sig av sina bilder på digitala anslagstavlor beskriver Ida som sitt knark. För henne är det en djungel av inspiration och hon kollar mycket på hashtaggen DIY, do it yourself. För att göra det själv är mottot för henne. På skrivbordet ligger örhängen som Ida tillverkat av gamla knappar.

– Jag kan gå runt i timmar på loppisar och leta fina knappar med öglor.

Idén fick hon när hon var utbytesstudent i Bangkok i Thailand.

– Där såg jag många fina exempel på återbruk, de är miljömedvetna där. Jag träffade några studenter som tillverkade örhängen, jag tog med mig idén hem och har sedan mest gjort till mig själv och mina vänner. Jag är väl en av de här lite fega som inte tagit steget att starta eget men nu har jag bestämt mig för att våga.

I sommar ska hon verkligen våga. Ida ska uppfylla en gammal dröm. Hon ska, i sin hemby, Lorås, driva sommarkafé och en pop-up butik på sin farmor och farfars gård. Så hon har tagit tjänstledigt från sitt jobb som marknadskommunikatör.

På kaféet ska hon ha utställningar och work shops om återbruk. Inredningen kommer givetvis vara återbruk.

– För mig ska det också bli väldigt kul att som vuxen få gott om tid att umgås med min farmor och farfar i sommar. Det blir ett gårdskafé med kreativa påhitt med vernissage inom konst och foto där man också kan visa andra hur man kan tänka kring återbruk. Man brukar säga att kreativitet smittar så att man ska sprida den vidare, det tror jag mycket på.

---

Mer från temat Hem & Trädgård:

De byggde det mesta själva – kika in i Tina och Stefans växthus

Kolla – här är växthuset som Stefan byggde helt utan ritningar

Följ med in i Agneta Enzells orangeri på Rödön'

TÄVLING: Vilken är din favoritplats hemma hos dig?

Följ med hem till Ida Pålsson i Östersund – återbrukets mästare

Här bygger Kjell Lundberg sitt drömbåthus på Frösön

Därför är trädgårdsbloggaren Ingela Fredell så brutal med sina pelargoner

Quiz: Vad kan du om trädgård och växter?

Så vårstädar du din trädgård

Därför ska du ta med dig köksredskapen till växthuset

Skapa feng shui i din trädgård

Så förvandlar du sly till prydnader i trädgården

Så här räddar du träden