Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med in i Gällöberget

Just nu planeras en stor skidtunnel för både elitåkare och motionärer och vi fick en rundtur bland gångarna.

De stora utrymmena är inte längre hemliga – men vad som försiggått i berget i Gällö får ingen ännu yppa. Nu vill kommunen köpa och få till en skidtunnel i Berget.

Bräcke kommun utnyttjar sin förköpsrätt och vill nu förvärva de tidigare hemligstämplade utrymmena i berget i Gällö. Men någon exakt prislapp finns ännu inte.

– Det finns en värdering gjord, och den är rimlig, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S).

Mer än så vill han inte säga vad gäller priset. Kommunens ambition är att i utrymmena skapa länets första, och landets andra, skidtunnel.

För att detta ska kunna bli möjlighet måste dock stora investeringar göras i bergrummets tunnelsystem. Cirka 30 miljoner har beräknats i en förundersökning.

Kommunen har dock inte ambitionen att driva verksamheten, utan hoppas att en privat aktör ska ta över.

– Vi förvärvar nu för att projektet ska komma i gång. I förlängningen vill vi att kommunen möjligen blir minoritetsägare, om detta drivs i bolagsform – vilket vi ser som lämpligast. Vi för just nu diskussioner med flera om driften, säger Draxten och fortsätter:

– Vi ser detta som ett komplement till Vinterstaden – Östersund alltså – med allt vad tävlingar, forskning och utveckling som finns där.

Totalt finns cirka 12 000 kvadratmeter utrymme i berget, och förutom skidspår måste även annan service till – som exempelvis reception, café, toaletter, omklädningsrum, skidshop samt rum för möten och konferenser.

Sjötomten som berget innebär har ett område på 25 hektar mark med skog och berg. Detta ser Sven-Åke Draxten möjligheter till att utveckla på olika sätt:

– Vi kan skapa klätterväggar, skidspår, löpslingor bland annat.

Kommunens kulturchef Anna Lundström ser även andra användningsområden för utrymmen i berget:

– Ja, det finns möjligheter för konst och musik i lokalerna, men det är bara drömmar än.

Kommunchefen Bengt Flykt understryker Revsundsgranitens unika förmåga att hålla vinterns kyla genom sommaren. Berget blir som stora kylklampar, vilket minskar driftkostnaden för nedkylning, menar han.

För att säkerställa att bland annat banorna håller måtten – bokstavligt talat – har man tagit hjälp av bland annat elitskidåkare. Vissa områden kan man även viga till diverse skidmässig testverksamhet.

Vad gäller arbetstillfällen i driften av berget så är de få. I stället räknar man med ett allmänt uppsving för det lokala näringslivet.

Om nu allt går vägen, och ett positivt beslut i frågan tas på kommunfullmäktige i mitten av december, finns en möjlighet att det finns skidspår i berget 2015. Man räknar med ett års byggtid.