Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ riksdagsdebatten om fiskodling

I dag vid 14-tiden ställer Eva Sonidsson (S) följande fråga i Sveriges riksdag till miljöminister Lena Ek (C): "Avser ministern att vidta åtgärder för att förbjuda verksamheter som ökar utsläpp av kväve och fosfor efter våra kuster?"

Bakgrunden är regeringens planer att före 2020 odla 80 000 ton fisk per år i öppna nätkassar i framför allt Jämtlands och Västerbottens fjällnära sjöar och vattenkraftsmagasin. Denna metod att odla fisk är föråldrad. Den medför ett helt orenat utsläpp i vattnet av fosfor och kväve i biomassan.

Utsläppet från denna planerade produktion motsvarar, under de tre sommarmånader då fisken utfordras som intensivast, en stad med 2,4 miljoner människor utan reningsverk.

Vi kräver av regeringen moderna recirkulationsanläggningar med RAS-teknik (Recirculating Aquaculture Systems) för denna satsning på 80 000 ton. Då tas all gödsel tillvara och kan användas av jordbruk/växthus alternativt för framställning av biogas.

Följ denna interpellationsdebatt via din tv eller dator! Den är viktig för Norrlands framtid.

Nätverket i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten

genom Nils-Erik Vigren, ordförande Rädda Höga Kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel