Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ upp de höga sjuktalen i landstinget

Landstingets personal är sjukast i landet för andra året i rad, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Centerpartiet tog redan i fjol fasta på detta i sin landstingsplan inför 2014 genom att satsa 4,5 miljoner för friskvårdande insatser för personalen.

Vad den friskvårdande tiden skall innehålla måste personalen själv kunna påverka. Det är viktigt ur flera perspektiv att personalen trivs på sin arbetsplats samt upplever att de har en hälsofrämjande arbetsmiljö.

En god arbetsmiljö och en tydlig personalpolitik är en förutsättning för en bra arbetsplats. Vi vill att våra medarbetare ska kunna känna att de kan påverka sin arbetssituation och öka inflytandet över utvecklingen av vården.

Det är nu av stor vikt att följa upp vad som ligger bakom orsakerna till dessa höga sjuktal, både vad gäller de korta respektive långa sjukskrivningarna samt inom de olika åldersgrupperna. Företagshälsovårdens måste ha en större roll att fortbilda och informera om olika aktiva åtgärder som stärker vardagshälsan!

Vidare har vi även lyft fram för en kartläggning av om våra medarbetare även vårdar nära anhöriga i hemmet. Detta behöver uppmärksammas för att lyssna in vilket stöd de behöver för att klara av sitt arbete innan det genererar en sjukskrivning.

Man ska inte behöva bli sjuk av sjukvården.

Berit Johansson (C) landstingsstyrelsen

Thomas Andersson (C) gruppledare landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel