Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk älskar motionslopp – nytt rekord i år

Sprang du ett motionslopp i år är du inte ensam. Antalet lopp är rekordmånga.

De senaste åren har antalet godkända motionslopp hos Friidrottsförbundet ökat stadigt och förbundet ser inga tecken på minskning. Årets antal är rekordhöga 362. Dessutom kan många stora lopp visa upp rekord även i antal deltagande.

– Vi ser fortfarande en ökande deltagartrend bland våra lopp, och rent generellt så ökar antalet lopp också, säger Kristina Rosenberg, kommunikationsanvarig i Stockholm maratongruppen.

Tomas Hoszek, generalsekreterare för Lidingöloppet, som också anordnar flera andra stora lopp, kan också se tillbaka på ett år med flera deltagarrekord.

– Vi är inne i en hälsotrend där motionsloppen spelar en viktig roll, säger han.

Trots draghjälp av löpartrenden kan arrangörerna inte slå sig till ro.

– Man kan inte ta för givet att folk kommer, vi måste försöka att bli än mer anpassade till dagens krav som löpare har, säger han.

Spexiga lopp där upplevelsen står i fokus – som lopp i gruvor, tunnlar, lervälling eller där färg kastas på deltagarna – tar marknadsandelar, vilket båda arrangörerna märkt av.

– Det blir en högre konkurrens. Jag kan säga att loppen inte blir fulla lika snabbt som tidigare, säger Kristina Rosenberg.

Fakta: Många lopp med många deltagare

2014 är ett rekordår när det gäller nationella lopp som är godkända och sanktionerade av friidrottsförbundet. I år är antalet 362, jämfört med 320 för 2013 och 284 för 2012.

Deltagarsiffrorna för 2014 är ännu inte sammanställda, men 2013 deltog 667 599 i något av loppen, en ökning med mer än 7 000 personer från året innan.

Flera lopp slog rekord i år i antalet deltagare, däribland Göteborgsvarvet, Stockholm marathon, Midnattsloppet i Stockhom.

Det är generellt främst antalet deltagande kvinnor som ökar.

Källor: Friidrottsförbundet, med flera (TT)