Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Folk är lugna. Men om Katla vaknar, då går det illa.

Elin Moqvist från Kövra bor i Selfoss, cirka tio mil från

vulkanutbrottet på Island.

– Folk här är lugna fast läget är kritiskt. Men om Katla vaknar, då går det illa, säger hon.

När Elin Moqvist vaknade på onsdagsmorgonen var det i full gång.

Vulkanen under glaciären Eyjafjallajökull hade vaknat och alla medier rapporterade fortlöpande om händelseförlopp, evakueringar och säkerhetsåtgärder för människorna i närområdet.

På många områden runt vulkanen har aska och vattenmassor från den smältande glaciären gett stora konsekvenser. Vägar har grävts av för att leda vattenmassorna ut i havet och människor har evakuerats.

I Selfoss kan man se ett svart moln torna upp sig på himlen i öster, men tack vare vindriktningen har samhället än så länge klarat sig bra trots att det ligger nära vulkanen.

– De som bor här känner sig lugna, men jag kan tänka mig att det är en annan stämning där det händer. De från räddningstjänsten och polisen som jobbar i området ser trött och uppgivna ut på teven, säger Elin Moqvist.

Själv arbetar hon på en farm utanför Selfoss och hon tycker synd om de djur som blir kvar ute när människorna sätter sig i säkerhet.

– Hästarna gråter. Vi såg tv-bilder från området i går med hästar som var helt täckta med aska och det kom tårar ur ögonen på dem, säger Elin Moqvist och förklarar hur vulkanutbrottet kan få konsekvenser för Island under lång tid framöver.

– Både djur och människor i området tar sitt dricksvatten från glaciären. Nu kan det bli förgiftat strax innan lammningen börjar på fårfarmarna och det rinner giftig aska ut i havet som påverkar fisket. Det är två viktiga näringar för Island, säger hon.

Det befolkningen i Selfoss är mest oroade över är att den stora vulkanen Katla, som ligger i närheten av Eyjafjallajökull, ska vakna.

– Vi har ännu inte fått någon information om vad vi ska göra om hon vaknar. Men om Katla vaknar, då går det illa, säger Elin Moqvist.