Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk från hela landet är här"

Den nationella kulturkonferensen "Kultur kan göra skillnad" i Folkets Hus i Bräcke genererade gränslöst med inspiration, motivation och visitkortsbyten.

– Folk från hela landet är här, ändå från Kiruna i norr till Kalmar i söder, berättar Anna Lundström, kultur- och fritidschef i Bräcke kommun, och fortsätter:

– Allt från kulturtjänstemän, kommunpolitiker, intresseorganisationer, studieförbund och kulturarbetare har samlats här för att nätverka och utbyta kunskaper och erfarenheter vilket är jättekul.

I teatersalongen på gårdagseftermiddagen hölls inspirationsföreläsningar och det var näst intill fullsatt på åhörarläktaren. Talarna hade fem minuter var på sig att berätta om vad de gör och hur de bidrar till kultur på platsen där de verkar.

Magnus Jonsson, företrädare för Gislaveds kommun i Jönköpings län, betonade vikten av att involvera medborgarna i arbetet.

– Ska vi få kulturen att göra skillnad måste vi också involvera kommuninvånarna. Vi engagerade till exempel Gislavedsborna i utvecklandet av vårt bibliotek vilket gav en otroligt bra respons.

Gislaveds kommun har satsat på kultur som en byggsten för tillväxt och de stöttar också olika kulturprojekt med ekonomisk hjälp.

Frösöbon Kristina Ernehed, producent för teaterföreställningen "Strindberg, Strindberg och så vi", berättade dels om teaterprojektet i Tavnäs under sommaren 2012, men även om sitt brinnande intresse för kulturarbete i glesbygden.

– Teater, som en berättande kraft, kan skänka så mycket stolthet till en liten befolkning men också väcka tankar och bidra till förändring.

Stina Lindberg, finansieringschef för "Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014", betonade vikten av att engagera människor för att ge kulturen större utrymme i samhället.

– Vi jobbar för att nyetablera företag och skapa kreativa plattformar. Och kulturen i Umeå ska fortsätta att vara ett permanent inslag även efter kulturhuvudstadsåret.

Mats Dante Jernudd – "punkaren som startade barnteater" – delade med sig av sina lärdomar och tankar som företrädare för "Galaxy of postproduction". Ett företag han projektleder och som arbetar med tillväxt genom bland annat filmproduktion.

– Min grundtro är att man kan förändra genom kultur, vänd problemen till möjligheter och bara kör och utnyttja att Sverige är ett glesbebott land.

Flavia Devonas och Andreas Hoffmann flyttade för drygt ett år sedan från Tyskland till Lillhärdal och driver nu Härjedalens Kulturcentrum med stort engagemang. Men de gav sin hemkommun en riktig känga och riktade skarp kritik mot deras sätt att förringa kulturen.

– Folk brukar inte vilja prata om pengar men pengar är nödvändigt för att bedriva kulturell verksamhet. Det kostar. Kommunen måste förstå vikten av kultur och att den har en stor betydelse både för invånarna och för turismen, konstaterar Andreas Hoffmann.

Moderatorn och arrangören Catarina Lundström verkade, efter två timmar av inspiration, nöjd.

– Det är en enorm spridning hos deltagarna men alla skildrar egentligen samma sak fast på olika sätt.

Konferensen arrangeras av Hela Sverige Ska Leva i samverkan med Tillväxtverket, Bräcke kommun och Länskulturen i Jämtlands Län. Konferensen pågår mellan den 7 och 8 februari.