Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk ska vara glada och inte för fulla"

På lördag är det afterski-premiär för Marmeladorkestern som är laddade för en ny säsong i Åre. Nu tillbaka i Dippans gamla lokaler.

– Det känns väldigt inspirerande att vara tillbaka. Vi var ju med och drog i gång hysterin som var på Dippan, säger Anders Eliasson.

Många förknippar nog Marmeladorkestern med afterski. Och det är inte helt fel. I över tio år har de spelat på afterski i Åre. Sedan 2003 har det Östersundsbaserade bandet mest spelat på Bygget när de varit i Åre, men nu är de alltså tillbaka där allt började i början på 2000-talet – på Dippan. Till den här säsongen har dock Dippan bytt namn till Verandan.

– Det är svinkul att vara tillbaka och vi är laddade, säger Anders Eliasson.

Ni har spelat på afterski i över tio år, tröttnar ni aldrig på det?

– Nej, kroppen är väl lite äldre, men nej. Vi sa för några år sedan att den dagen det inte är skoj då ska vi inte heller hålla på med det här. Vi tycker att det roligaste som finns är att spela musik. Det smäller fortfarande till i kroppen varje gång precis innan man går upp på scen.

Vad är det som gör det så speciellt?

– Afterski är en rolig form av underhållning och det kan hända vad som helst. Man pratar mer med publiken och man får ett större gehör. Mycket som vi spelade för tio år sedan spelar vi än i dag. Oftast är det äldre partylåtar som folk vill höra.

Vad kännetecknar en lyckad afterski?

– Om man lyckas bli som en stor familj med publiken. Folk ska vara glada och inte för fulla. De ska ha fokus, skåla och ha skoj. Det ska vara allsång.

Marmeladorkestern vill gärna att publiken ska önska låtar och de har lappar framme vid scenen där man kan skriva upp sin favorit.

Vilken brukar vara mest önskat på lapparna?

– "Don´t Stop Believing" med Journey som kom tillbaka för några år sedan. Ibland försöker väl folk sätta oss på prov också och då kan det gå riktigt åt pipan.

Marmeladorkestern består förutom Anders utav; Lars Sandström, Michael Michailoff, Björn Höglund och Lars Sigurdsson. Alla har de musiken som huvudsyssla och bandet gör ungefär 100 spelningar per år. Efter nyår kommer de att hänga i Åre i stort sett varje helg.

Bästa stället att spela på?

– Det kan man inte säga. Det kan vara en fullsatt afterski som är helt magisk eller ett företagsjobb med bra drag.

Är det ett stressigt liv ni lever?

– Det är ett väldigt speciellt liv. Man är oftast borta på helgerna och hemma på veckorna. Många tycker det är svårt att kombinera familjeliv med att vara musiker. Det är mycket resor och jobb på obekväm arbetstid.

Vad är det som gör att ni orkar hålla på?

– Det bästa är ju att spela musik för en publik som uppskattar det man gör. Det är som en stor ryggdunk.