Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk tackar mig dagligen"

En våldtäktshistoria, en sång om den arabiska våren och en hjärna på högvarv. Östersundskillen Tomas Gruts andra skiva innehåller låtar med starka betydelser.

Våldtäktshistorian fick han höra av en bekant och den stundvis hyperaktiva hjärnan är hans egen. Men att det blev musik och inte basket som skulle ta upp pianistens tid var långt ifrån säkert.

När han var 20 år avslutade han sin basketkarriär på grund av återkommande skador. Det var egentligen tänkt att han skulle läka ihop och återkomma, men musiken kom emellan.

Två år senare började han på Birkas klassiska pianolinje.

– Det var som att hitta hem, säger han.

Nu släpper Tomas Grut sitt andra album. En skiva som till skillnad mot den första innehåller fler instrument än bara piano. Deltar gör musikerna Katarina Åhlén, på cello, Peter Roos, viola och violin, Stig Rennestraum på slagverk och producent är Mats Lundin.

En av låtarna, "Jasmine", handlar om Jasminrevolutionen i Tunisien.

– Min dåvarande fästmö kommer från Tunisien. Jag kunde höra gevärsskott utanför hennes fönster då vi pratade på Skype och jag såg med egna ögon hur de gröna tanksen bullrade fram på Bourgiba-esplanaden i Tunis. Det var en skrämmande upplevelse, inte minst för mig som är en bortskämd svensk, säger han.

Mycket har hänt i hans liv de senaste två åren och det avspeglas i skivan. Det gör även två av hans stora intressen.

– Musiken är filmisk och modern och många låtar är inspirerade av film- och tv-spelsmusik. Jag är en riktig film- och tv-spelsnörd, säger Tomas och nämner "Final Fantasy" Zelda och "The Elder Scrolls" som exempel på inspiration.

Men det finns också en annan sak som tar plats.

– Jag är en ångestfylld person och det kan också vara konstruktivt, som så många andra känslor och tillstånd. Men det beror också på hur dåligt man mår. För åtta år sedan var jag i så dåligt skick att jag varken ville äta eller snusa. Jag kommer nog aldrig må så dåligt igen.

I dag mår han bättre, men det är tydligt att ångest är någonting som påverkar honom.

– Det är fortfarande tabubelagt att må dåligt. Vi borde ha kommit längre 2013. Tänk hur många fler liv som skulle kunna räddas.

För Tomas är det terapi att skriva och lyssna på musik. Och nu får han chansen att hjälpa andra.

– Folk från hela världen hör av sig till mig dagligen och tackar för det jag gör. De säger att musiken har hjälpt dem. Det sporrar mig att fortsätta.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.