Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk utnyttjar ambulansen i onödan"

Under de senaste åren ser ambulanspersonal i länet en markant ökning av antalet utryckningar. Men det beror inte på att folk är sjukare, utan att ambulanserna ofta används i onödan.

Larmen har ökat markant under de senaste tre–fyra åren.

– Det är de banala ärendena som ökar, ärenden som inte hör till ambulansvården, säger Fredrik Wikström, ambulanssjuksköterska i Östersund.

Bredvid honom sitter kollegan Anders Grönlund, lite mör efter att ha arbetat de senaste 24 timmarna. Han gick på klockan 08.00 dagen innan och jobbade 24 timmar fram till 08.00 dagen efter.

– Jo tack, vi hade att göra. Under passet gjorde vi 17 utryckningar. Flera av utryckningarna var överflödiga. Jag hade middag- och lunchpaus under sammanlagt 45 minuter. Den andra ambulansen som var i tjänst hade 15 utryckningar under samma tid, säger Grönlund.

Och det är just det som är det stora problemet.

– Antalet trafikolyckor minskar, detsamma gäller skoterolyckor. Folk blir friskare och friskare men trots det gör vi fler och fler utryckningar, säger han lite rödmosig efter senaste dygnets slit.

Och samtidigt som larmen blir fler, blir antalet ambulanser färre.

I dag rullar 12 ambulanser dygnet runt i hela länet. Tillkommer gör en extra ambulans dagtid, plus ambulanshelikoptern.

För tio år sedan fanns det 13 ambulanser dygnet runt i hela länet, dessutom tre dagambulanser och ambulanshelikoptern.

Antalet utryckningar ökar samtidigt som resurserna minskar. Bristen på ambulanser är inget som enbart drabbar länet, ambulansbristen är nationell.

– Arbetsbelastningen blir för hög. Dessutom känner vi frustration över att våra chefer inte lyssnar på oss vad gäller vår arbetsmiljö och arbetsbelastning, samt att resursbristen drabbar tredje part, förklarar Fredrik Wikström.

– Att det sedan finns en ökad larmbenägenhet att ringa 112 hos allmänheten och att det finns en mentalitet hos SOS och sjukvårdsrådgivningen att "åk utilfall att" eller "åk fram och kolla", gör inte saken bättre. Många verkar ta det säkra för det osäkra, kanske av rädsla för att hamna i media om något går fel, tillägger Anders Grönlund.

Akutambulanserna ska i dag egentligen svara för kvalificerad vård och livsuppehållande åtgärder.

– Vi ska absolut inte användas som ett sätt att få skjuts till sjukhuset, säger Fredrik Wikström och kan ge flera exempel på dråpliga situationer där ambulanser tillkallas helt i onödan.

Båda efterlyser bättre information om när ambulanser ska utnyttjas och när de inte ska utnyttjas.

– Och det är information som behövs såväl internt inom landstinget som extern hos allmänheten. Folk verkar tro att landstinget har hur mycket resurser som helst. Men någon stans går gränsen och den gränsen har vi passerat nu, avslutar han.