Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folke Marberg

Folke var en händig, mångkunnig man, som utmaning och lösning såg

Han arbetade, ritade och byggde, det kommer vi ihåg

Han fann harmoni inom fritidshusets sfär, med snickerier, fiske, matlagning och bär

Hjälp gavs till många med stor arbetsinsats, på mångahanda vis till människor på olika plats.

Folke växte upp i Järpen som yngst av fyra syskon. Han började tidigt som murarlärling hos sin far, Erik Marberg som var en sträng och noggrann murarmästare.

Efter giftermålet med Birgit 1960, flyttade Folke till Trångsviken och började studera vid NKI (Nordiska korrespondensinstitutet). Studierna ledde till en ingenjörsexamen.

1967 föddes dottern Helene och hela familjen bodde under ett halvår i Sundsvall, då Folke gick en lärarutbildning på YPI (Yrkespedagogiska institutet). Han arbetade sedan en kortare tid som yrkeslärare och undervisade bland annat i murningsteknik.

Han började arbeta inom Alsens kommun. Efter kommunsammanslagningen fortsatte arbetet inom Krokoms kommun. Han arbetade där fram till sin pensionering år 2000. De sista åren före pensioneringen arbetade han bland annat med handikappanpassning. Han ritade ett mobilt handikappanpassat badrum som gick att ansluta till små befintliga badrum. Denna lösning byggdes i några exemplar och kunde flyttas när de inte längre behövdes. Inför julfester och andra tillställningar diktade han visor och skrev sketcher, som han också framförde tillsammans med arbetskamraterna. Komikerna Hasse och Tage var hans förebilder.

Jazz var den musikstil som han gillade och några av hans favoritartister var Ove Lind, Charlie Norman, Frank Sinatra och Benny Goodman. Själv spelade han klarinett på gehör. På fritiden spelade han i sin ungdom ishockey, fotboll och tennis. Han tyckte om att åka slalom och hela familjen åkte till en början i Trillevallen, därefter i Bydalen och sedan blev Åre favoritstället.

I fritidshuset trivdes han som bäst. Där blev det mycket snickerier och en hel del fiske. Han murade en rökugn, där den egna fångsten röktes. Det blev fantastiskt gott.

Matlagning blev ett allt större intresse och han höll också matlagningskurser. Då vi hade främmande bjöds det ofta på en trerätters middag. Han prenumererade på matlagningstidningar och läste dem noggrant. Han blev ibland anlitad att vara kökschef vid större kalas.

Efter pensioneringen hjälpte han till med murning hos många personer och han slutade inte riktigt att arbeta förrän olyckan inträffade för fem år sedan. Så runt om, främst i Jämtland, finns byggnader som han ritat, golv han lagt och spisar som han murat.

Efter 2009 vårdades Folke till en början växelvis och sedan hela tiden på Blomstergården, där han fick mycket god omvårdnad.

Vi vill säga: "Tack make, tack far, för den person du var".

Makan Birgit och dottern Helene