Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folket behöver både bröd och skådespel

Annons

Men sicken snackis det blivit, detta med att Melodifestivalen kommer till Östersund i februari. Sitter man på ett fik, eller en buss, eller möter någon ute på Prästgatan har samtalsämnet varit givet den senaste veckan.

Melodifestivalen har legat som ett bubblande leende över stan och jag kan ärligt talat inte påminna mig när eller om jag varit med om något liknande.

Själv struntar jag fullständigt i det här. Det är liksom inte min grej. Men, just eftersom den folkliga entusiasmen är så brett förankrad anser jag att kommunen gjort helt rätt som lastade upp en miljon för att få hit spektaklet.

För ett par månader sedan skrev jag en krönika om ÖFK och att vissa alltid ska ha ett slags sätta-på-kartan-perspektiv på allt som utspelas här i stan.

Jag tycker det är skitnödigt och ett väldigt märkligt sätt att se på saker och ting. På samma sätt som att ÖFK är ett fotbollslag som vänder sig till oss som bor här så behöver man inte hitta på en massa pseudoskäl till varför det är bra med Melodifestivalen.

Tillräckligt många tycker att det är kul och det räcker långt.

Naturligtvis har det den senaste veckan dykt upp en och annan chefsanalytiker som förkunnat att det här "är bra för stan".

Hur då? undrar jag. 

Får kommunen ökade skatteintäkter? 

Nej. Det kan möjligen märkas ett uppsving på restauranglivet och kanske handeln. Det innebär i förlängningen moms och bolagsskatter, som är statliga skatter. Kommunens enda del av kakan är den del av personskatten som är just kommunskatt – och den påverkas knappast alls av Melodifestivalen.

Får Östersund särskilt värdefull reklam?

Nej. Produktionen av Melodifestivalen ser exakt likadan ut oavsett var den sänds ifrån. Massor av städer – som Kiruna, Växjö och Örnsköldsvik – har arrangerat tidigare. Finns det någon av dessa städer som i dag särskilt förknippas med festivalen? Nej.

Är detta ett tecken på att kommunen börjar ta sats mot en helt ny kulturpolitik?

Sannerligen nej. Det kulturella värdet av Melodifestivalen är lika med noll. I stället handlar det som sagt om ett engångsspektakel som inte med bästa vilja i världen kan kopplas till någon kulturbudget.

Men, nu råkar det vara ett spektakel med en synnerligen bred, lokal uppskattning. Jag som är helt ointresserad är gärna med och bjuder er andra på detta via min enkla skatteskärv.

En folkomröstning om vi ska ha Melodifestivalen i Östersund skulle sannolikt sluta med ett entydigt ja. Därför är det hel okej.

Man behöver inte hitta på någon krystad stödbevisning. Det här tillför inget annat än att väldigt många tycker att det är häftigt. Och det är gott nog. Folket behöver både bröd och skådespel

Fast när jag tänker efter ... den vågade ekipering som törs satsa på att köpa in ett lager med svandunsboor kan kanske göra ett litet klipp.

Och skulle någon av er trots allt upptäcka mig där i ishallen – så säg inget är ni snälla.