Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest i Röjan när perrongen invigdes

I Röjan finns det tolv fast boende. Men i går när det var ministerbesök fanns närmare 300 personer på plats på gamla järnvägsstationen.

– Ojoj, riktigt kul. Det var länge sedan det var så här mycket människor i farten här i byn, sa Folke Martinsson, 77 år.

Folke Martinsson var således långt ifrån ensam när det var dags att inviga den nya perrongen vid stationen i byn. Stationen efter inlandsbanan har rustats upp med en 220 meter lång perrong och under måndagen var det invigningskalas med kaffe, kolbullar, Kingen och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon kom passande nog med tåget från Östersund och en minut före ankomsttid rullade hon och de övriga passagerarna in på stationen i den lilla byn.

– Det är roligt att inviga den här perrongen, visserligen är det en liten investering när man pratar om andra projekt, men det visar ändå hur viktig inlandsbanan är, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

– Ett litet steg för att utveckla inlandsbanan som inte bara förbättrar infrastrukturen i inlandet. Banan är även viktig för att kunna användas för omdirigering av tåg på det sårbara järnvägsnät som vi har.

Anders Häggkvist, kommunstyrelsens vice ordförande i Härjedalen, hoppade på tåget i Röjan för att följa med till Sveg. Häggkvist berättade då om funderingarna att bygga en ny järnväg mellan Sveg och Röros.

– Tanken är bra, då det sträcker sig över gränsen och dessutom förbättrar möjligheterna för besöksnäringen i Härjedalen. Men jag kan även konstatera att vi i dag har 1 200 mil järnväg där en stor del behöver rustas upp, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Bakom satsningen på trafik till Röjan står Destination Vemdalen, Veolia och Inlandsbanan. Förra vintern var det premiär för nattågen från Malmö med skidturister till Vemdalsområdet.

– Men det här ska även gynna Funäsdalen och Lofsdalen, sa Anders Lundquist, Skistar Vemdalen.