Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsofascister i Arjeplog

Valet 2010 blev ett enormt framgångsval för Moderaterna i Arjeplogs kommun, 18 kommuninvånare la sin röst på partiet och Moderaterna lyckades därmed dubblera sitt väljarstöd till 0,9 procent.

I Arjeplog är det Socialdemokraterna som bestämmer med varannan kommuninvånare bakom sig. Näst störst är Centerpartiet på 16 procent.

Annons

Men frågan är om Socialdemokraterna har varannan invånares stöd i den verklighetsnära glesbygdskommunen efter valet i september.

Halva Arjeplogs socialdemokratiska arbetareparti har nämligen bestämt sig för att förbjuda kommunens anställda och förtroendevalda från att snusa på arbetstid. Motivet anses vara en förbättrad folkhälsa.

Förbättringen är begränsat till marginalen om det nu inte råder en okänd epidemi av hetssnusande i Arjeplogs kommun. Tillåt mig betvivla.

En röst har valt att protestera mot det politiska spektaklet. Ulf Ottosson (C) är ersättare i kommunstyrelsen. Han hoppar nu av politiken.

– Vad har jag egentligen att välja på? Ska jag hålla mig från att snusa fyra timmar till lunch och fyra timmar efter lunch? Det ställer jag inte upp på. säger han till Svt nordnytt.

Snusförbudets effekter kommer knappast vara ett varaktigt minskat tobaksbruk. Mer troligt kommer Arjeplogs kommunanställda mötas av ökad frustration på arbetsplatserna. Det brukar bli så när vuxna människor mister rådigheten över det egna livet.

Vill man inte sluta snusa själv så slutar man inte. Det är sunt bondförnuft och alla som känner en snusare vet det. Vad blir konsekvensen om en anställd ertappas med att snusa i smyg på arbetstid? Tjänstefel? Uppsägning? Löneavdrag?

Tiden får utvisa om det politiska beslutet är tandlöst eller grymt. Men nog måste glesbygdskommuner i norrlands inland ha större utmaningar att hantera än om mattanten har en blöjsnus under läppen.