Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkkär författare ges ut igen

/


Författaren och evangelisten Karl Andersson skrev 25 böcker om livet i Västerbottens och Jämtlands fjällvärld. Nu ges en av hans böcker ut igen – i Norge! Den heter "I gränslandet" och handlar om de legendariska samerna Klemet och Stor-Nila. Men vem var Karl Andersson och vad ville han med sina böcker?

Annons

Han tillhör inte de stora rikskända författarna, men för människor i framför allt Västerbotten och Jämtland är han ett välkänt namn – både som författare och förkunnare. Som baptistpastor hade han sin bas i Tärnaby under åren 1936-1940. Åren 1948-1997 bodde han på Frösön och hade mellersta Norrland som sitt verksamhetsfält.

Han föddes på järnbruket i Lesjöfors i Värmland år 1914. I motsats till sina jämnåriga och familjen i övrigt blev han inte bruksarbetare, utan tidigt kom han i kontakt med frikyrkorörelsen och bestämde sig för att bli evangelist. Han fick sin utbildning genom Örebromissionen, ett kristet baptistiskt samfund. Som 22-åring kom han som missionär till Tärnaby. Året var 1936. Så här berättar han i memoarboken "Pionjär i väglöst land" om färden från Storuman med den gula postbussen:

Jag tog min päls, gitarr och portfölj och steg ned från det första fotsteget på bussen för att liksom Noa, då han steg ut ur arken, trampa detta Ararats fasta mark under fötterna.

Detta citat är typiskt för Karl Anderssons sätt att berätta. Han har en utpräglad känsla för närvaro, detaljer och konkreta iakttagelser samtidigt som han har Bibeln i portföljen och tankarna. Mötet med människorna och miljöerna i Lappmarken gjorde ett mycket starkt intryck på honom. Han inte bara predikade, utan han lyssnade, frågade, iakttog och antecknade. Han umgicks med samer och nybyggare och besökte alla vrår och dalgångar i den södra delen av Lappmarken.

Resultatet känner vi i form av en svit böcker. Det började med ungdomsboken "Raiden går" 1950 och slutade med memoarboken 1996. Böckerna bär titlar som "Ursamer", "Före Blå vägen", "Öster och väster om ödemarksväg" och "Bland nomader och bofasta". Till hans styrka hör att han uppmärksammar kvinnornas roll i berättelserna. Några har fått egna biografier, som "Kristina, jordemoder från Tärnaby" och "Erika från Stennäset".

I skildringarna från Jämtland skriver han om Kalls socken i "Där jätten föll" och om en av Jämtlands första stora tävlingsskidåkare i boken "Torkel – samen med olympisk medalj". Vid sidan av skildringarna från Lappmarken engagerade han sig starkt för Israel i debatten om Mellanöstern. Han var flitig medarbetare som krönikör, radskrivare och debattör i Östersunds-Posten och medverkade i övrigt i tidskrifterna Missionsbaneret och Israels Vän.

Helt bortglömd som författare är han inte. Fjorton av hans böcker är på senare år utgivna som talbok för synskadade, vilket tyder på ett visst intresse. Ett annat tecken på renässans är att hans bok "I gränslandet" började efterfrågas i Norge i samband med att teaterpjäsen "Klemetspelet" uppfördes i Korgen i Hemnes kommun för två år sedan.

Hans nye utgivare, Dag Brygfjell vid Okstindan bokförlag, berättar:

– Jag stod vid ett bokbord under "Klemetspelet". Flera kom fram och frågade efter boken "I gränslandet". Jag kände inte till den, men mitt intresse väcktes.

På andra sidan gränsen, i Tärna i Sverige, uppfördes vid ungefär samma tidpunkt en musikal om Stor-Nila och Lill-Docka med Mikael Niemi som textförfattare. Både Stor-Nila och Klemet var gränsgångare med en spännande bakgrund som tidigt väckte Karl Anderssons intresse. Den nu aktuella boken handlar om dessa människors strapatsrika liv under 1800-talet och början av 1900-talet.

Karl Andersson betecknar sina böcker som folklivsskildringar. I hans författarskap finns ett starkt stråk av mystik och exotism samtidigt som han romantiserar och idealiserar människor och händelser mitt i all karg realism och vardaglighet. Som i citatet ovan är den religiösa undertonen ofta närvarande. Det är inte så konstigt – han var trots allt predikant! Hans övergripande ambition med böckerna är dock att bidra till lapparnas och nybyggarnas historia, som han skriver i boken "Vid den sjätte sjön", 1954.

Mot den bakgrunden har böckerna ett kulturhistoriskt värde. Han har gjort nedteckningar och intervjuer från 1930-talet och framåt. Även om det ibland brister i faktakontrollen betyder det att han har mött och talat med ett antal människor som var födda på 1800-talet och som hade sina minnen och berättelser från Tärnas och Lappmarkens tidiga historia. Sammantaget utgör hans berättelser en unik dokumentation.

Karl Andersson var en mycket skicklig skribent och berättare. Det framgår med stor tydlighet av den nya utgåvan, som innehåller författarens originaltext på svenska och ett stort antal bilder, kartor och kompletterande texter som i sin tur kastar nytt ljus över den fascinerande epok som Karl Andersson skriver om i sina folklivsskildringar.

Annons