Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusik, jazz och tioårsjubileum

För tio år sedan bildades föreningen Klubb SAM där SAM står för småskalig akustisk musik. Precis som vanligt har de den här våren ett fullspäckat program med folkmusik, jazz och tretaktsdans.

Martin Sundin och Ingrid Olsson sitter båda i styrelsen för Klubb SAM, Martin sedan 2006 och Ingrid sedan två år tillbaka. De berättar passionerat om både musik och dans som varit och som komma skall.

Föreningen har haft äran att presentera både lokala, nationella och internationella artister och grupper genom åren. Däribland Miss Li, Thomas Andersson Wij och Tallest Man on Earth. Just Tallest Man on Earth, berättar Martin, var en artist som han bokade via Myspace. I dag är Kristian Mattsson, som han heter egentligen, en artist som turnerar runt hela världen.

– Det är Martin som har ögon och öron öppna när det gäller bokning av artister, säger Ingrid.

Oftast får de tag på artister genom samarbeten med bokningsbolag eller så har en artist vägarna förbi och då passar det extra bra. Under våren kommer bland annat de tvåfaldiga Grammisvinnarna Tonbruket göra ett stopp i Östersund under sin Sverigeturné.

Enligt Martin är Klubb SAM en unik förening.

– Vi är speciella eftersom vi sysslar med olika genres – jazz, folkmusik, klassiskt. Förut har vi även haft singer-songwriters och popmusik, det kanske kommer något sådant till hösten.

Förutom musik anordnar de även Klubb 3, en dansgrupp där folkliga danser i tretakt är i fokus. Klubb 3 är öppet för alla och man får bland annat lära sig polska.

Bland vårens inbokade akter slår Martin ett extra slag för den Israeliska trion Shai Maestro, succén som förra året spelade på Birka. Ingrids hetaste tips är den kanadensiska folkmusikgruppen Le Vent du Nord som även de gör en comeback till Jämtland.