Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusik med oemotståndligt driv.

Massage för själ och fötter. Jumpande fötter mot golvet och folklig magi för själen var det i Ås kyrka i onsdags när tre av länets främsta spelmän bjöd på ”Glamaleik”.

Glama betyder glimrande och leik är spel.

Det var pipmästaren Gunnar Stenmark som tillsammans med mångsidiga spelmännen Kjell Erik Eriksson på fiol och Niklas Sundin på gitarr, pipor och munspel framförde konstfulla folklåtar.

Mest efter Offerdalsspelmännen Olle och Ante Falk.

– De hade samma lärare men uppfattade låtarna så olika att det nästan blev slagsmål om bröderna skulle spela ihop. Det gjorde de aldrig vad jag vet, berättade Kjell-Erik.

Berörde starkt gjorde hans soloframförande av ”Bypolska” efter Olle Falk. Den omramades av sökande och drömsk lek över strängarna. Däremellan mycket konst och krusiduller.

– Olle framförde den när han fick Gås-Anders-medaljen.

Olle Falk spelade manipulerad fiol med inlagd metall och smal hals. Därigenom blev klangen nästan metallisk och harpoliknande.

Oemotståndlig var också ”Finpolskan” efter Erik Nirsa i Backen i Ås. Omöjlig att lyssna still. De tre spelmännen hade driv och sväng i spelet som fick höfter och bål att svänga farligt på stolarna.

Flöjtmusik efter härjedalingen Olov Jönsson lockade fram gammeltider i sinnet. Stenmark har byggt alla sina pipor och tillverkar de flesta sorter.

– Offerdalspipan säljer mycket på Danmark, berättade han.

Tillsammans med Niklas framförde han mästerligt en låt från Rörvattnet. Artikulerad i varje ton med kul accenter. Driv och sug hade en sprudlande ”Frid Gustav polkett” efter Ante Falk.

– Gustav Frid från Ytterån var sin tids Jannez. När han spelade upp till dans var det fullt hus och gick vilt till. Ante lyssnade som lillpojk men var förbjuden att gå in.

En spelmanskväll med oemotståndlig musik och kul anekdoter kring gamla spelmän.