Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusik med smak av barock till Östersund

– Vi rör oss nog i riktning mot mer barock, som ursprungligen låg nära den vanliga svenska folkmusiken.

Det säger Niklas Roswall, som spelar nyckelharpa i hyllade trion Ahlberg, Ek & Roswall, som på lördag kväll spelar på Gamla Tingshuset i Östersund.

Trions andra skiva "Näktergalen" nominerades till Manifestpriset, trion var även nominerad till Årets Grupp vid Folk- och Världsmusikgalan och har blandad geografisk bakgrund.

Niklas Roswall kommer från Skåne, blev riksspelman 1992, världsmästare på kromatiskt nyckelharpa 1996 och har läst vid Kungliga musikhögskolan.

Han var med om att bilda folkmusikgruppen Ranarim (1997-2010) där sångerskan Ulrika Bodén ingick liksom Daniel Ek från Vuollerim.

Daniel har studerat klassisk gitarr på musikhögskolan i Piteå, spelar även renässansluta, elgitarr och svensk säckpipa och arbetar som gitarrpedagog i Sundsvall, där hans sambo Emma Ahlberg är uppvuxen.

Emma började tidigt spela fiol, har studerat vid Kungliga musikhögskolan, undervisar och är liksom de övriga med i ett flertal svenska grupper, hon är även riksspelman på Medelpadslåtar.

– Vi skriver vårt eget material, men utgår alltid från traditionella låtar, så som är vanligt inom folkmusiken. Och vi tycker själva att vi utvecklat vårt samspel väldigt mycket.

Och trion hämtar inspiration från den blandning av folkmusik och barock som var vanlig på 1700-talet, något Niklas tror de kommer att utveckla mer framöver:

– De stadsmusikanter som fanns då var ofta väldigt välutbildade och arbetade även som organister. De spelade polskor och polonäser med inslag av barockmusik men också med inslag av de bondespelmän som hade delvis annan repertoar.

Han berättar om en spelning i somras på Glimmingehus då trion framförde musik från 1700-talet i den miljö där musiken sannolikt skrevs:

– Oftast noterades styckena, det var säkraste sättet att minnas dem och föra dem vidare, att folkmusiker inte alls noterar sin musik tror jag är en myt från 70-talet, skrattar Niklas Roswall.

• Lördag 22 mars 19.30 Gamla Tingshuset, efter konserten blir det klubb 3 med dans, arr Klubb SAM.