Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusiker manifesterar mot främlingsfientlighet

Efter ett upprop i förra veckan har folkmusiker över hela landet anslutit sig till planer på en gemensam och nationell manifestation mot främlingsfientlighet i dag klockan 12.30.

Även i Östersund blir det en manifestation på samma tid som vid riksdagshuset i Stockholm, rådhuset i Malmö och i Brunnsparken i Göteborg.

– Vi har sökt och fått tillstånd hos polisen för en manifestation utanför Rådhuset i Östersund och nu bjuder vi in alla som vill delta genom att spela eller bara lyssna och visa sitt stöd.

Det säger Katarina Hallberg, folksångerska som tidigare bott i Hälsingland och sedan några år bor i Östersund.

Även om inte Sverigedemokraterna uttryckligen nämns är udden tydligt riktad mot det nyblivna riksdagspartiet och dess kultursyn.

”Vi vill inte att folkkultur fastnar under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare av svensk folkkultur blir ofrivilligt utnämnda till supportrar av en främlingsfientlig kulturpolitik.

Svensk kultur utvecklas och berikas i möten med olika kulturer. Kulturmötet är och har alltid varit en viktig del för konstnären i den skapande processen” heter det i det upprop som spritts över landet.

I slutet av förra veckan bildades en grupp på facebook med namnet ”Folkmusiker mot främlingsfientlighet” som inom något dygn fått tusentals medlemmar.

– Jag bara känner att något måste göras och hoppas nu att så många som möjligt vill delta här i Östersund, säger Katarina Hallberg.