Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet älskar EU men ser väljarna mer än Marit?

Folkpartiet har en ganska fyndig, avslutande uppmaning till väljarna i sitt kampanjmaterial inför EU-valet: "Tycker du inte om EU finns det sju (nej), åtta (nej), nio (nej), tio (nej) elva andra partier att rösta på den 25 maj!".

Annons

Folkpartiet har en ganska fyndig, avslutande uppmaning till väljarna i sitt kampanjmaterial inför EU-valet: "Tycker du inte om EU finns det sju (nej), åtta (nej), nio (nej), tio (nej) elva andra partier att rösta på den 25 maj!".

Den EU-skepsis som samtliga övriga partier valt att mer eller mindre låta ta plats i sina kampanjer lyser med sin frånvaro i Folkpartiets. Så har heller aldrig FP varit splittrat i några ja- och nej-falanger när det gäller vare sig EU-medlemskapet eller införandet av euron som valuta.

Läget i FP är alltså ett helt annat än läget i alliansvännerna KD och C.

Ur väljarnas perspektiv har FP:s Europapolitik i stor utsträckning personifierats av Marit Paulsen från Yttermalung i Dalarna. Bara ett år efter att Paulsen gick ur S och blev medlem i FP kandiderade hon till Europaparlamentet och valdes också in där för FP 1999.

2004-2009 satt hon inte i parlamentet men vid comebacken 2009 lyfte hon hela partiet till framgång och fick över 200 000 personkryss trots att hon redan stod som förstanamn på FP:s valsedel. FP nådde nära 14 procent i valet och 51,5 procent av FP-röstarna markerade ett personligt politiskt förtroende för just Paulsen.

Det är anmärkningsvärt för ett parti som har en övervikt högutbildade och storstadsbor, eftersom Paulsen vann förtroende för landsbygdsfrågor.

Paulsens kampanj gick på offensiven om matkvalitet och -säkerhet, ursprungsmärkning och framför allt djurskydd, samtidigt som FP på intet sätt är agendasättande i jordbruksfrågor i svensk inrikespolitik.

Centerpartiets och Folkpartiets jordbruks- och regionalpolitik skiljer sig också ordentligt åt.

FP vill ta bort direktstöden till jordbruket och kraftigt minska regionalstöden, som FP bara vill ska gå till EU:s fattigaste länder. EU:s marknadsregleringar för jordbruket vill FP ta bort. Jämför gärna det med C som vill införa en nationell kopeng till svenska bönder. Föga liberalt.

SvD:s granskning av hur aktiva och inflytelserika de svenska EU-parlamentarikerna varit toppas också av en FP-ledamot: Cecilia Wikström. Hon hör till de flitigaste i talarstolen, hon sitter i två parlamentariska utskott och är gruppledare i ett av dem.

Wikström har fått flest rapportörsuppdrag, det vill säga uppdrag från sitt utskott att säkra majoritet för lagförslag i parlamentet, och också flest skuggrapportörsuppdrag, när hon företrätt hela sin partigrupp i förhandlingar med rapportören.

I sin iver att framstå som mest EU-vänligt, vilket FP nog kan sägas ha täckning för, finns också ganska märkliga inslag i FP:s valkampanj. FP argumenterar för att Sverige ska införa euron och gå med i Nato. Det är frågor som EU-parlamentet aldrig kommer att avgöra.

Och eftersom runt 90 procent av svenskarna är emot euron går det onekligen att betvivla att FP kommer att göra ett införande av euron till en profilerad valfråga i riksdagsvalet i september.