Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet förstår inte varför det är kris för bönderna

Jan Björklund (FP) visar gång på gång att han är utnött som ledare.

Vår tidigare utbildningsminister håller sig krampaktigt kvar på partiledarposten när alla hans allianskollegor vågat förnya sig de senaste åren.

Det senaste i raden av tafatta utspel skedde på måndagen på den liberale ledarens twitterkonto: "Barnfamiljer kan köpa billigare mjölk. Varför kallas det mjölk-kris?"

Ja, varför? I april släpptes marknaden fri för mejeriprodukter och nu är det inget som reglerar hur mycket mjölk varje land får producera inom EU. Tidigare fördelades nationella kvoter ned till varje enskild bonde i varje enskilt land. Kvoterna påverkade inte oss i Sverige eftersom vi producerade mindre mjölk än vad kvoten angav.

Andra länder har dock ökat sin produktion av mjölk sedan kvotsystemet avskaffades. I länder som Irland har produktionen ökat lavinartat vilket har pressat ned priserna på mjölk.

Dessutom har Ryssland, en viktig importör av EU:s jordbruksprodukter, sparkat bakut när EU och USA införde sanktioner mot landet. Sanktionerna som är en protest mot Rysslands upptrappning av Ukrainakonflikten, har gjort att Putin infört en handelsblockad mot EU och stoppat all import av mejeriprodukter från EU. Detta leder till ett överskott och sänkta priser av jordbruksprodukter i EU:s säljarländer.

Den största aktören på den svenska marknaden, Arla, har växt från att vara en kraft som samlade småmejerier och bondekooperativ i Sverige till att bli en mjölkjätte på marknaden där den svenska mjölken bara är en liten del.

Idag ägs Arla av nästan 13000 bönder i bland annat Tyskland, Danmark och Sverige. Att mejerikoncernen nu ägs av bönder i nästan hela Europa gör att priserna pressas. Detta trots att bönderna i de olika länderna har olika krav på sig när det gäller djurhållning och produktionsomkostnader. Detta har lagt svenska mjölkbönder i underläge.

När experten på mjölkpolitik på LRF mjölk, Lennart Holmström, ska jämföra den svenska marknaden mot till exempel Irland och Tyskland, som gasade så fort kvotregleringen slopades, säger han:

– Det handlar också mycket om att ta i tu med den mentala biten, att tro och våga satsa. Där skiljer sig svenska mjölkproducenter sig från övriga världen.

LRF menar att de svenska bönderna ska våga satsa. För bara några månader sedan menade Arlas styrelseordförande Åke Hantoft att bönderna snarare var slösaktiga. Som att Sveriges bönder skulle behöva en god man. I Uppdrag Gransknings program om mjölkkrisen sa han:

— Krisen bland svenska mjölkbönder beror inte främst om hur mycket de får för mjölken, utan på andra faktorer som hur de hanterar sina kostnader.

Vi har alltså en situation gårdar läggs ned dagligen under det värsta året i mannaminne. Europa satsar och Putin muckar. LRF kallar medlemmarna fega och Arla fyller på med slösaktiga. Då ansluter sig Folkpartiet till samtalet med en skämtande Jan Björklund som tycker billig mjölk är viktigare än svenska mjölkproducenter.