Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet ger sig inte i kampen om Långforsen

Folkpartiet vann en knapp men betydande seger i våras om Långforsen men fick nyligen ge sig inför starkare part.
Nu görs ett nytt försök med ett tydligt besked till Jämtkraft - stoppa planerna på kraftverk och återställ forsen.

Folkpartiet är inte ensamt om att gå emot Jämtkrafts planer på renovering och återuppbyggnad av det raserade cirka 100 år gamla kraftverket i Långforsen.

Vänstern och Miljöpartiet är också emot. Men de har inte på samma sätt som Folkpartiet arbetat för saken i fullmäktige.

Nu gör Folkpartiet ett nytt försök. Och den här gången är skrivningen så tydlig att det knappast kan bli någon debatt om tolkning och ordval.

Motionen som partiet vill att fullmäktige ska behandla så fort som möjligt går ut på att:

Jämtkraft ska få ett särskilt ägardirektiv om att avstå från renovering och utbyggnad av kraftverket och i stället påbörja arbetet med att återställa forsen i så ursprungligt skick som möjligt.

Kommunstyrelsen ska få i uppdrag att kalla till extra bolagsstämma i Jämtkraft för att besluta i enlighet med direktivet.

Kommunens ombud på denna stämma ska få i uppdrag att besluta enligt direktivet utan hänsyn till vad de små ägarkommunernas ombud tycker, Åres och Krokoms.

Detta förslag på nytt specifikt ägardirektiv är snarlikt det som Folkpartiet föreslog i våras och som oväntat vann gehör i Östersunds fullmäktige. Men beslutet skiljde sig ändå från den nya motionen på en viktig punkt.

I våras röstade fullmäktige för att uppmana sig själv, det vill säga huvudägaren Östersunds kommun, att börja förhandla med de andra ägarna med utgångspunkten att Jämtkrafts planer ska stoppas.

Men när de tre kommunalråden AnnSofie Andersson (S), Maria Söderberg (C) och Peter Bergman (S) möttes blev resultatet att de inte såg sig tvingade att följa beslutet. Det blev en fråga om tolkning och om hur protokollet var formulerat.

Folkpartiet skriver i sin motion att Jämtkraft driver en rättsprocess i strid med så gott som samtliga experter vid naturvårdsmyndigheterna i Sverige, en process som har skadat Östersunds och Jämtkrafts varumärken. Men kommunens rykte kan repareras om det blir ett snabbt beslut, menar FP.

Sist hade partiet stöd från V, MP och några enstaka centerpartister och moderater. Många lade ned sina röster. Den här gången är motionen vassare eftersom den handlar om ett ägardirektiv, något som FP försökt men aldrig tidigare fått med sig en majoritet på.