Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet visar sin islamfientlighet

Jag och min fru tog oss en tur ut till Expo Norr i Östersund.

Det var mässans sista dag och jag hade inte besökt Expo Norr sedan mitten av 1970-talet, då man åkte barnkarusell, spöktåg och föråt sig på sockervadd. Vi tänkte att det skulle bli ett trevligt avslut på helgen.

Denna myskänsla förändrades dock när vi passerade Folkpartiets monter. Montern visar en skyltdocka iklädd en burka som används av en marginell minoritet av muslimska kvinnor. Intill står det att Folkpartiet är emot hedersvåld och kvinnoförtryck.

Hur är kopplingen mellan hedersvåld, kvinnoförtryck och detta plagg? Man re-/producerar stereotyper av islam som kvinnoförtryckande för att vinna lätta poäng, med hjälp av i dag klassiskt anti-muslimskt symbolspråk.

Observera att det inte är Sverigedemokraternas monter. För två valrörelser sedan gick några från SVT in med dold mikrofon i valstugor och avslöjade rasism och främlingsfientlighet bakom polerade fasader. I dag är det överflödigt; representanterna från svensk Folkeparti är oblyga.

Det är knappast någon nyhet att Folkpartiet Opportunisterna vill plocka väljare från Sverigedemokraterna och andra partier i ytterfil. Vilket ansvar har mässarrangörerna? I anständighetens namn skulle Folkpartiet ha åkt ut från mässan med huvudet före.

Ponera vad efterspelet sannolikt och med all rätt skulle ha blivit om ett parti hade skyltat med typiska anti-judiskt symbolspråk.

Vilka ambitioner har Folkpartiet Liberalerna i dag? Det är länge sedan som den tidigare partiledaren Bengt Westerberg tog strid med de bruna krafterna, och bland annat vägrade sitta i samma soffa som Ny Demokrati-pajasarna. Vi har kanske inget annat att förvänta oss av ett parti, eller en regering med en folkpartistisk jämställdhets- och integrationsminister som i sin tidiga bana propagerade för att genom tvång gynekologiundersöka flickor i muslimska familjer.

Det kan slutligen tilläggas att min fru och jag själva är praktiserande muslimer och sannolikt påtagligt även utåt genom vår klädsel. När vi närmade oss montern för att ta en bild rann den manlige funktionären snabbt iväg bort från montern. Anledningen till reaktionen kan man bara spekulera i: Står han själv inte för symbolspråket, eller är han själv så fullproppad av islamofobiska stereotyper att han fruktade farliga muslimer?

Ihsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel