Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föllinge är på gång – nytt projekt ger liv i byn

På national­dagen, 6 juni, invigs Föllinges allaktivitetshall som kostar 23 miljoner kronor.
– Föllinge är definitivt på gång, säger Birger Backlund.

Han och Carina Thunström jobbar halvtid med projektet Fria Föllinge som ska sätta bygden på kartan. Birger är projektledare och Carina företagssamordnare.

– Vår främsta uppgift är att få igång olika grupper och se till att samarbetet ökar.

– Och eftersom gensvaret är så fantastiskt finns det stora möjligheter att lyckas, säger Birger Backlund, rutinerad projektledare.

del är allaktivitetshallen.

– Den måste utnyttjas maximalt. Här ska det inte bara vara idrott utan även mässor, dansbandsgalor och andra arrangemang.

Birger Backlund berättar att det blir en mässa i höst.

– Temat är natur. Och hela länet kommer att vara målgrupp.

Det är också klart att 4H kommer att ha sitt riksläger i Föllinge sommaren 2010.

Vid sidan av skolan ska allaktivitetshallen drivas av Föllingealliansen som består av 24 föreningar med alla möjliga inriktningar.

Projektets förhoppning är också att det ska blåsas liv i Hälsoinvests tidigare lokaler som står tomma efter nedläggningen av Föllingekliken.

Det talas om ett hälsocenter där alla som jobbar med någon form av hälsa i bygden ska ha sin verksamhet.

– Men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Nu behöver vi hitta medel till en rejäl förstudie och på så sätt få fram ett tydligt koncept, säger Birger Backlund.

Fölllinge Företagarförening, som legat nere sedan 1999, har dessutom fått nytt liv och jobbar nu med frågan.

Carina Thunström bubblar av entusiasm när hon beskriver Föllinges utvecklingsmöjligheter.

– Vi har en fantastisk yttre miljö och jag märker nu hur framtidstron börjar gro.

Hon och maken och de tre barnen, 8, 11 och 13 år gamla, flyttade från Mariefred i Sörmland till Föllinge för sex år sedan.

– Vi hade ingen som helst anknytning till bygden. Men trots att vi hade två bra jobb tvekade vi inte att bryta upp. Och det har vi aldrig ångrat. För vi vill uppleva skarpa kontraster mellan de olika årstiderna. Det gjorde vi inte i Mariefred.

Familjen Thunström hittade huset i Föllinge via en liten annons i ATL, Lantbrukets affärstidning.

– Då var det ett kråkslott på 330 kvadratmeter. Men nu har min man, som är snickare, rustat upp huset som fått Heimbygdas byggnadsvårdspris.

Carina Thunström driver själv en bokföringsfirma i Föllinge.

– Målet är att nio nya företag ska starta under projekttiden. Och det tror jag kommer att överträffas. Föllinge är ju en företagarbygd i grunden, säger hon.

På eftermiddagen samma dag som ÖP besöker Föllinge ska Lars Krantz, trädgårdsmästare från Wij Trädgårdar i Ockelbo, föreläsa och ge tips om hur den yttre miljön kan förbättras i Föllinge.

– Det handlar om att öka trivseln och därmed attraktionskraften, säger Birger Backlund.