Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Foppas oro över svensk hockey

Peter Forsberg är oroad över svikande publiksnitt och att det görs allt färre mål.

Hans lösning: Gör målvakterna mindre.

– Om jag i dag ska göra mål på Henrik Lundqvist är det nästan omöjligt, säger han till Hufvudstadsbladet.

Peter Forsberg är assisterande general manager för Modo.

Ett lag som ligger nia i SHL-tabellen och som bara gjort 2,4 mål per match i snitt hittills.

Men när "Foppa" pratar om hockey är det inte Modo han oroar sig för – utan den svenska hockeyn i stort.

– Det är lite tråkigt då det är på det här sättet. Men titta bara på hur målvakterna spelar nu jämfört med hur det var för tjugo år sedan, säger han med en suck under intervjun med Hufvudstadsbladet i Helsingfors.

När han kollar på sin egen trupp hittar han en del av förklaringen:

– I Modo har vi två målvakter, de är 193 och 194 centimeter långa och täcker största delen av målet. Försök sedan fixa målkalas, säger han till hbl.fi.

Foppas lösning är att kopiera NHL.

Och minska målvakternas skydd.

– Jag tror nog det är något målvakterna kan acceptera trots att det säkert blir en del gnäll i början. Men det är nog säkert det lättaste sättet, säger han.

Själv följer han den engelska fotbollen, och ser en oroande tendens.

– Det kan vara fler mål i en Premier League-omgång än i Elitserien. Det är inte bra. Jag gillar att matcher slutar 5–4. Och jag tror att också publiken gillar det, säger han.

Att SHL tappar i publiksnitt tror Peter Forsberg har till stor del med målgörandet att göra, och säger att han själv skulle ha haft svårt att göra lika många mål om målvakterna hade varit lika stora när han var aktiv.

– Ta mig som exempel. Jag hade aldrig ett riktigt bra skott. Om jag i dag ska göra mål på Henrik Lundqvist är det nästan omöjligt. Jag måste komma till två meter från honom för att ens ha en chans. Då jag spelade på toppen av min karriär kunde jag göra mål från nio-tio meter ut. Sådana skott går inte in på dagens målvakter.

Artikeln kommer från allehanda.se

Henning Johannesson
0660-295561
henning.johannesson@allehanda.se